shareit

Шарапова призна за положителна допинг проба

| от |

Мария Шарапова е дала положителна допинг проба. Това е новината, която рускинята обяви на пресконференцията си в Лос Анджелис. Става въпрос за забраненото вещество мелдоний или милдронат.

Субстанцията е забранена от 1 януари тази година, но Световната антидопингова агенция (WADA) започва да уведомява местните антидопингови агенции още през септември. Така прави и с руската, която пуска съобщение на официалния си сайт, датиращо от 30 септември 2015-а.

Тя е започнала да взима лекарството преди около 10 години.

Според описанието – медикаментът помага при исхемия и нарушено кръвообращение, особено при крайниците. Подобрява се способността на тялото да издържа на стрес и да се възстановява по-бързо при загуба на енергийни резерви.

допинг,мария шарапова,мелдоний,милдронат

Шарапова заяви, че няма намерение да прекратява карирерата си и че е в постоянен контакт с ITF (Международната тенис федерация). Вероятно я грози сериозна санкция, но самата тя заяви, че не е наясно какви ще са последствията.

5-кратната шампионка от Големия шлем не се е информирала за промяната, която е настъпила в правилника на WADA в началото на календарната година и взе участие в Откритото първенство на Австралия.

„Поемам пълната отговорност за това, което се случи. През последните 10 години приемам лекарството. Ползвала съм го първо през 2006, тогава често се разболявах, имах липса на магнезий, а в семейството ми има доста случаи на диабет. И това бе едно от лекарствата, които съм приемала. То ми помагаше, затова продължих да го взимам.“

„Не искам кариерата ми да приключи по този начин, и се надявам да мога отново да играя и да получа нов шанс. Със сигурност, когато реша да се откажа, няма да го направя тук, в центъра на Лос Анжелис, на този грозен килим.“

допинг,мария шарапова,пресконференция

Шарапова е била информирана за новите правила в дните преди Коледа, но заедно с екипа ѝ не са обърнали внимание на промяната.

„Нямам представа какво ще се случи отсега нататък. Получих писмото за положителната проба само преди няколко дни и ще работя съвместно с ITF. Всичко зависи от разследването на случая. Все още се лекувам от контузия, затова се оттеглих от участие в Индиън Уелс“, каза тенисистката.

Интересно е, че в тениса наказанията за употребата на забранени стимуланти съвсем не са много.

И ние имаме горчив опит със Сесил Каратанчева и Димитър Кутровски, а при мъжете по-известните имена, които търпяха санкции през последните години, са Марин Чилич, Виктор Троицки и Ришар Гаске (кокаин).

 
 
Коментарите са изключени за Шарапова призна за положителна допинг проба

Повече информация Виж всички