shareit

„Селфи китката“ става сериозен медицински проблем

| от chronicle.bg |

Снимането на прекалено много селфита може да доведе до болезнена травма, предупреждава доктор от Калифорния. Признаците са вкочаняване и изтръпване в китката.

Доктор Леви Харисън, хирург-ортопед от Сан Франциско, каза за KABC News, че се забелязва нарастване на броя пациенти с подобни оплаквания.

Дори Ким Кардашян призна през септември, че има подобен проблем.

„Това е разновидност на синдрома на карпалния тунел. При него нервът се възпалява и става раздразнителен“, казва д-р Харисън. Синдромът на карпалния тунел е медицинско състояние, дължащо се на притискането на медианния нерв, преминаващ през китката на ръката обвит в т.нар. карпален тунел. Според д-р Харисън прекаленото извиване на китката също може да предизвика този синдром.

Докторите на Кардашян, която издаде книга със селфита, казват, че нейният проблем се дължи на дългото държане на телефона в неподвижно състояние.

Според д-р Леон Бенсън, хирург в Института по кости и стави в Илинойс, „лакатят не е направен да седи сгънат по 1 час без прекъсване. Движението е живот и тялото ти е създадено да се движи. Дори когато спиш и си в безсъзнание, мозъкът ти те кара да мърдаш периодично, за да не си в една и съща поза цяла нощ.“

Д-р Харисън препоръчва телефонът да се държи без много извивка в китката или да се ползва селфи стик. Упражнения като въртене на дланта също могат да помогнат при евентуален дискомфорт.

 
 
Коментарите са изключени за „Селфи китката“ става сериозен медицински проблем