New Scientist: Насекомите може да са новите картофи

| от |

Храна, подходяща само за животни, неестествена и опасна, причиняваща болести. Не, това не са последните страшни истории за генетично модифицираните храни, а реакциите към картофите в началото на 18 век, пише New Scientist, цитирани от агенция Фокус. За 200 години след представянето им картофите са били давани само на животни. Нещата се променили, когато френският Крал Луи 16 се убедил в хранителните им качества и проправил пътя им към трапезата, подпомогнат от Мария Антоанета, която вплитала картофени цветове в прическата си по време на кралски балове. UN-AGRICULTURE-ENVIRONMENT-FOOD-INSECTS

Днес насекомите предизвикват подобни реакции. Въпреки че в голяма част от света те се консумират, представителите на Запада мръщят нос, ако им се предложи шесткрака закуска, освен ако не бъде представена като кулинарна новост. Това е жалко. Отглеждането на насекоми е по-благоприятно за природата, отколкото отглеждането на селскостопански животни.

Вероятно е необходим по-добър маркетинг. Един от начините е да се тушира неприятната представа е с превръщането на насекомите в брашно, например. Това прави и базираната в Бостън стартираща компания Six Foods. Но да се обърнем отново към историята. Бостънското пристанище е било пълно с омари през 18 век, но те са били смятани за храна за затворници. Превръщането на омарите в гурме храна започва, когато станало възможно месото им да се обработва и консервира, а консумиращите съдели за него по вкуса, а на не по външния вид. Обработката може да помогне. Но както при картофите, може да се наложи лайфстайл икони и предприятия за храна да убеждават потребителите да променят нагласите си към насекомите.

 
 
Коментарите са изключени за New Scientist: Насекомите може да са новите картофи