shareit

Саудитският приятел на Китай

| от |

Новият саудитски крал Салман обеща да продължи външнополитическия курс на своя предшественик, пише Дойче веле. И това е добра новина за Китай, твърди в анализа си Франк Зирен.

Още в първия ден от встъпването си в длъжност новият крал на Саудитска Арабия не показа добра форма. Той прочете телевизионното си обръщение за встъпване в длъжност с треперлив глас. Факт е, че и крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд не е в цветущо здраве. Някои дори говорят, че страдал от деменция. Той изглеждаше доста странно и миналата седмица, когато приемаше поздравленията от жителите на Рияд. Вместо лично да се ръкува с поданиците си, както е традиция в страната му, ръка през дупките на картонени копия на краля им подаваха стоящите зад тях дубльори. Доста необичайно. И доста ексцентрично. Все пак докато Салман поздравява по този начин само обикновените граждани, а не и своите официални гости, никой в чужбина не бива да се тревожи за смяната на властта в кралското семейство.

Едно от първите обещания на новия крал беше, че няма да прави значителни промени в досегашния курс на покойния крал Абдула. В Пекин сигурно с удоволствие са чули това послание. В последно време отношенията между двете страни са по-тесни от когато и да било. И това се дължи преди всичко на ангажимента на бившия крал Абдула, който беше първият саудитски монарх, посетил Китай през 2006 година в търсене на ключови партньори. Външнополитическият проект, наречен „Поглед на Изток“ целеше да приобщи азиатските държави към най-важните клиенти на саудитския петрол. Дотогава Саудитска Арабия беше тясно обвързана със САЩ, които не са лесен политически партньор.

Китай зависи от вноса на петрол

Този план беше добре дошъл за Пекин, чиято икиномика е зависима от вноса на петрол. И Абдула винаги имаше тънък усет и знаеше как да поддържа отношенията с един от най-важните си бъдещи клиенти. След опустошителното земетресение в китайската провинция Сихуан крал Абдула не се колеба дълго и изпрати повече финансова помощ, отколкото която и да било друга страна. Година по-късно тогавашният китайски президент Хи Цзинтао и крал Абдула договориха широко сътрудничиство по регионалните въпроси в Близкия изток. Китайците винаги се допитват първо до Рияд, когато са изправени пред проблеми с експлоатацията на петролните си полета, както сега в Ирак, където терористите от ИД им създават значителни трудности.

Още като престолонаследник Салман посети Пекин и води разговори с китайския президент Си Цзипин. И това е още един знак, че сътрудничиството между двете страни ще продължи да функционира добре и под управлението на новия крал. Двете страни договориха ново сътрудничество в космическите изследвания. Си Цзипин покани Салман да участва в нов проект – една глобална търговска мрежа под контрола на Пекин. Най-важният фактор, който сближава Пекин и Рияд си остава петролът. Откакто САЩ посредством фракинга сами задоволяват потребностите си от петрол и обръщат гръб на Близкия изток, Китай се превръща в най-важния клиент на саудитски петрол. През миналата година Китай изкупуваше средно по 993 000 барела дневно. Между другото Китай не е толкова скъп клиент за Саудитска Арабия, какъвто бяха САЩ през последните десетилетия. Правителството в Пекин даде ясно да се разбере, че ще задоволява глада си за петрол от доставчици по цял свят без каквито и да било политически предразсъдъци. Китайското правило гласи: който предложи най-добрата цена, получава и поръчката! И напоследък това не беше Саудитска Арабия, а притиснатата от западните санкции Русия.

 
 
Коментарите са изключени за Саудитският приятел на Китай