shareit

САЩ обвиниха ЕС в предразсъдъци срещу американските компании

| от chronicle.bg |

Американският министър на финансите Джак Лу заяви, че разследванията на Европейската комисия срещу американски фирми са манипулирани и заплаши с ответни мерки, ако Европа не промени позицията си, предадоха агенциите.

В писмо от 11 февруари, адресирано до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, Лу пише за европейските разследвания на финансови практики за избягване на данъци, прилагани от мултинационални компании като Apple, Google, Amazon и McDonald`s. Според него тези разследвания съдържат обезпокоителни прецеденти в сферата на международната данъчна политика. По думите му ЕС „иска да наложи на американските предприятия глоби за милиарди долари, което е много повече от глобите, които иска да наложи на неамериканските компании“. „Настояваме този подход да бъде преразгледан“, пише Лу, изтъквайки, че Вашингтон споделя желанието на Брюксел да направи всичко, за да попречи на мултинационалните компании да се регистрират в страни с ниски или несъществуващи данъци. Американският министър на финансите намеква, че в противен случай САЩ могат на свой ред да вземат под прицел фирми от Стария континент.

Европейската комисия отхвърли всички критики на Съединените щати, като нейният говорител Рикардо Кардосо отбеляза, че европейското право се прилага на недискриминационен принцип за всички действащи в Европа компании и няма абсолютно никакви предразсъдъци спрямо американските предприятия. Той уточни, че от 700 милиона евро укрити данъци, които трябва да възстановят многонационални компании, 500 милиона дължат европейски фирми.

 
 
Коментарите са изключени за САЩ обвиниха ЕС в предразсъдъци срещу американските компании