shareit

САЩ сваля ембаргото на оръжия за Виетнам

| от chronicle.bg |

Президентът на САЩ Барак Обама ще отмени изцяло ембаргото за продажба на оръжие на Социалистическа република Виетнам. Това стана ясно при неговото посещение в Ханой, където бе посрещнат с военни почести. Продажбата на американско оръжие за Виетнам ще става при строги критерии, включително по отношение на спазването на човешките права.

Доставките на американско оръжие за Виетнам спират след печалната Виетнамска война, една от най-критичните точки от Студената война, в която САЩ воюват с комунистическите сили на Северен Виетнам, но претърпяват неуспех и дават над 50 000 жертви.

През 1975 г. силите на Виетконг (виетнамските комунисти) превзеха Сайгон (днешен Хошимин) и последните американски дипломати напускат с вертолети от покрива на посолството си. Отношенията между двете държави бяха възстановени през 1995 г.

През 2014 г. САЩ частично разхлаби контрола и позволи продажба на несмъртоносна военна техника за Ханой с цел „гарантиране на морската сигурност“. Виетнам има дългогодишен спор с Китай за Параселските острови и архипелага Спратли в Южнокитайско море, за които претендират и други околни държави.

Вашингтон се опасява от засилването на влиянието на Китай в Тихия океан и затова не подкрепя претенциите на Пекин. Обама подчерта, че отмяната на американското ембарго за комунистически Виетнам не е свързана с китайската политика в региона. „Причината е в нашето желание да завършим дългия процес за нормализиране на отношенията с Виетнам“, каза той.

Обама пристигна във Виетнам 41 години след края на войната, останала в историята със своите зверства и обрати. Предстои американският държавен глава да се срещне с виетнамски дисиденти, а след това ще отлети за Япония, където се провежда среща на Г-7. Очаква се Обама да посети мемориалния парк на жертвите от Хирошима за първи път след края на Втората световна война, където САЩ пускат атомна бомба.

 
 
Коментарите са изключени за САЩ сваля ембаргото на оръжия за Виетнам