САЩ отмениха забраната за влизане на граждани от седем държави

| от chronicle.bg |

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ вече позволява на жители на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да влизат в страната, ако имат редовни визи.

Това стана възможно, след като федерален съдия спря действието на президентска заповед, с която милиони хора получиха „черен печат”, съобщават световните агенции, цитирани и от bTV.

Няколко световни авиокомпании обявиха, че гражданите на седемте предимно мюсюлмански страни могат да използват услугите им за полети до САЩ, ако имат валидни документи.

„Ер Франс”, „Иберия”, „Луфтханза”, „Суис интернешънъл”, „Етихад еъруейз” и „Емирейтс” информираха потенциалните пасажери, че ще ги приемат без значение от родната им страна.
Очаквано, решението на сиатълския съдия Джеймс Робарт предизвика гнева на Доналд Тръмп.

В поредица от туитове държавният глава го определи като „т.нар съдия”, който е взел „нелепо решение”, което „отнема прилагането на закона от САЩ”.

Президентът обяви, че ще бъде задвижена процедура за отмяна на решението. „Когато една държава вече не може да каже кой може и кой не може да влиза и излиза, особено във връзка с безопасността – (следва-б.р.) голяма беда!”, написа милиардерът в социалната мрежа.

Около 60 000 американски визи са отменени след указа на Тръмп, според данни на Държавния департамент на САЩ.
Забраната за пътуване, която според Тръмп е нужна, за да предпази Съединените щати от ислямистките бунтовници, предизвика транспортен хаос по света и остри критики от правозащитни организации, определили мярката като расистка и дискриминационна, припомня Ройтерс.

 
 
Коментарите са изключени за САЩ отмениха забраната за влизане на граждани от седем държави