shareit

САЩ отмени част от санкциите срещу Иран

| от chronicle.bg, по БТА |

САЩ отмени част от санкциите срещу Иран, съобщава Reuters. Американският държавен секретар Джон Кери потвърди с официална декларация във Виена, че Международната агенция за атомна енергия е удостоверила, че Иран изцяло е изпълнил изискваните от него ангажименти съгласно ядреното споразумение.

Кери е подписал серия документи, включително сертификат за американското правителство, удостоверяващ, че МААЕ е потвърдила в доклад изпълнението от страна на Иран, и документи, които позволяват вдигането на санкциите, наложени от Конгреса на САЩ.

Президентът Барак Обама, който бе упълномощил държавния секретар да вземе съответните решения, въз основа на декларацията на Кери подписа изпълнителна заповед за вдигане на американските икономически и финансови санкции.
След подписване на декларацията, чуждестранни филиали на американски компании вече ще могат да търгуват в Иран. Американските власти вдигнаха и ограниченията за купуване на ирански петрол от неамерикански компании, както и продажбата на стоки и услуги за иранския енергиен сектор.

Вдигането на забраната на търговията за неамерикански фирми с иранския петролен сектор представлява значителен пробив в ембаргото, което бе отрязало връзките на Запада с едни от най-големите петролни резерви в света, отбелязва Reuters.

Докато за американските фирми все още ще бъде забранено да купуват ирански петрол или да предоставят оборудване за бранша, Европа ще си върне достъпа до пазара. На чуждестранни филиали на американски фирми беше позволено да оперират в Иран до 2012 година, когато Конгресът разшири санкциите и наложи наказания за американските фирми, ако техните чуждестранни клонове търгуват с Иран.

Все още обаче остават санкциите, които забраняват на американски физически и юридически лица да осъществяват бизнес контакти с Иран. Банковите авоари и собствеността на правителството на Иран в САЩ също остават замразени засега.

 
 
Коментарите са изключени за САЩ отмени част от санкциите срещу Иран