САЩ и Франция се договориха за бъдеща мисия до Марс

| от |
Ръководителите на НАСА Чарлз Болдън и на френския Национален център за космически изследвания Жан-Ив льо Гал подписаха във Вашингтон споразумение за сътрудничество за бъдеща мисия до Марс, съобщи Франс прес.

1

Става дума за проекта InSight – Interior Exploatation Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport – марсианска сонда, която ще бъде изстреляна към Червената планета през месец март 2016 година. Шест месеца по-късно е предвидено тя да кацне на повърхността на Марс.

2

„Изследванията от тази обща мисия ще дадат на нашите космически ведомства повече сведения за формирането на Марс. Получените данни от своя страна ще хвърлят светлина и върху еволюцията на Земята“, заяви Чарлз Болдън.
„InSight“ е 12-та мисия на програмата „Discovery“ на НАСА. Тя има за цел да изучи образуването и еволюцията на скалистите планети, включително и на Земята, като се изследват вътрешната структура и протичащите процеси на Марс.
3
Двата основни инструмента на сондата „Инсайт“ са предназначени за изучаване динамиката на марсианската тектонична активност и на сблъсъците с метеоритите.

 
 
Коментарите са изключени за САЩ и Франция се договориха за бъдеща мисия до Марс