shareit

Саркози: Това е война срещу цивилизования свят

| от |

Нападението срещу списание „Шарли ебдо“ е равносилно на обявяване на война срещу цивилизования свят, заяви бившият френски президент Никола Саркози след срещата си с Франоса Оланд.

„Става въпрос не дори за демокрацията или републиката, това е цивилизационен въпрос. Това е война, която варварството обяви на цивилизованото човечество. Необходимо е цивилизованите граждани, независимо от убежденията им, да се обединят“, посочи още Саркози.

Той подчерта, че е „впечатлен, да не кажа и потресен“ от реакцията на французите. В сряда вечерта в най-големите френски градове бяха организирани стихийни митинги на солидарност с „Шарли ебдо“, на които излязоха общо 100 000 души. „Много съм впечатлен от поведението на нашите сънародници, които показаха национално единство и лично достойнство в този сложен момент. Пред лицето на такова варварство цивилизованите граждани трябва да се обединяват“, изтъкна Саркози.

Той е начело на опозиционната партия „Съюз за народна подкрепа“ и фактическия е първият политически лидер, който отиде при действащия държавен глава след трагедията в Париж. /ТАСС, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Саркози: Това е война срещу цивилизования свят