shareit

С медийни доспехи срещу Кремъл

| от |

Украйна е решена да даде отпор на онова, което нарича „руска пропаганда“. Най-вече младите украинци са призовани да станат бойци на „информационния фронт“ в интернет. Киев подготвя и телевизионен канал за чужбина, пише Дойче веле.

„Привет, боецо…. Пише ти командването на информационните войски на Украйна. Първата ти задача е много лесна: да поканиш най-близките и надеждни твои приятели да се присъединят към нас и да се включат в изпълнението на ежедневно разпределяните задачи. Това е изключително важно за нашата информационна война срещу чуждия агресор. Очаквай следващата си задача. До скоро!“

Това, което звучи като не много интересна компютърна игра за тийнейджъри, всъщност е част от новата инициатива на украинското Министерство на информационната политика. Такова съобщение в електронната си поща получава всеки, който се регистрира на www.i-army.org с пълното си име и адрес. Задачата била обикновените украински граждани да разпространяват най-вече в социалните мрежи „достоверни информации и по този начин да се борят срещу руската пропаганда“, твърдят от министерството в Киев.

Имат се предвид неверни съобщения за ситуацията в Източна Украйна, тиражирани от руска страна. От началото на конфликта украински журналисти многократно са разобличавали откровени лъжи, разпространявани от руските медии. Такъв е например случаят със съобщението по руската държавна телевизия, че в украинския град Славянск дете е било разпънато на кръст от украински войници. С огромно закъснение от няколко месеца същата телевизия си призна грешката, макар и с половин уста.

„Нашата задача е да направим така, че истината възможно най-бързо да се разпространява в интернет“, каза украинският министър за информационната политика Юри Стец пред Дойче Веле. Истината била и най-добрата пропаганда. Министерство на Стец явно е решено да се пребори с Русия на медийния фронт.

Спорно министерство, ръководено от приятел на Порошенко

Информационното министерство е новост за Украйна. То беше създадено през декември 2014 година. 39- годишният Юри Стец е опитен медиен мениджър и близък довереник на украинския президент Петро Порошенко. Доскоро Стец управляваше частния телевизионен „Канал 5“, създаден от милиардера Порошенко, който той не иска да продаде, независимо, че беше избран за президент на Украйна. Порошенко и Стец имат и непряка родствена връзка.

Ведомството на Стец е най-малкото и най-бедното от всички украински министерства: годишният му бюджет възлиза на 4 милиона хривни (100 хил. евро), в него работят едва 30 служители. Създаването му предизвика немалко спорове. Неговите критици го наричат „Министерство на пропагандата“ или „Министерство на истината“ – по аналогия с описаното от Джордж Оруел в романа му „1984“. Обвиненията са, че по този начин Киев копира недемократичните методи на Москва. „Дотук не съм видяла нищо, което информационното министерство да е направило за хората в Източна Украйна“, каза за Дойче Веле ръководителката на неправителствената организация „Telekrytyka“ (в превод: телевизионна критика) Диана Дузик.

Критики идват и от чужбина. Берлинската експертка за Източна Европа Гема Пьорцген нарече новата украинска информационна армия „поредната грешка на сбърканата информационна политика“ на Украйна. Тя определя като погрешно и самото създаване на министерството, което, по думите ѝ, „няма как да прекрати руската пропаганда“.

Киев планира да създаде и нов телевизионен канал за чужбина. „Ukraine Tomorrow“ ще бъде новинарска телевизия, която първоначално ще излъчва програмата си за чужбина на три езика: украински, руски и английски. Очевидно това е украинският отговор на наложилата се успешно в чужбина руска държавна телевизия RT (доскоро: „Russia Today“). „Новият ТВ-канал ще има задачата да разпространява официалната позиция на Киев за реформите“, казва информационният министър Юри Стец.

„Ukraine Tomorrow“ ще тръгне вероятно през април. Средствата за новата телевизия ще бъдат предоставяни от украинското правителство, което се надява и Западът да помогне. В тази връзка Киев вече е отправил съответното искане към САЩ, казва Стец.

Медийна битка между олигарси?

От години Киев се опитва да пробие на международния медиен пазар със своя новинарска телевизия на английски език – досега без успех. Новият държавен канал „Ukraine Tomorrow“ ще влезе в директна конкуренция със създадената през 2014 година частната телевизия на английски език „Ukraine Today“ на медийния магнат и губернатор на Днепропетровск Игор Коломойски. Някои наблюдатели предупреждават, че битките за надмощие между украинските олигарси биха могли вече да се пренесат и на международната медийна сцена.

 
 
Коментарите са изключени за С медийни доспехи срещу Кремъл