Събитията в Хонконг: вътрешни причини или външно влияние?

| от |

Масовите протести в Хонконг продължават. Властите обвиняват активистите в нарушаване на реда, а те обвиняват властите в прекомерно използване на сила. Миналата събота протестиращите започнаха в Хонконг акцията Occupy Central.

Те блокираха бизнес центъра на града и се опитаха да нахлуят в правителствения комплекс. Протестиращите настояват за преки избори за лидер на 7-милионния Хонконг. За това как световните медии отразяват тези събития, за вътрешните причини на конфликта и за възможната роля на САЩ за тези събития коментират експерти.

САЩ вече подкрепиха исканията на протестиращите, като заявиха, че легитимността на шефа на администрацията на Хонконг ще се укрепи, ако на народа бъде даден реален избор между различни кандидати. Но, смята експертът от руския Институт за световна икономика и международни отношения Александър Салицки, САЩ не се намесва директно в работите на Хонконг. Според него тук можем да говорим за необективност на американските медии. Той направи паралел между днешните събития в Хонконг и киевския „майдан” в началото на тази година. Безредиците в Хонконг се отразяват, включително и в американските медии, точно по начина, по който бяха отразявани киевските събития, – отбелязва експертът.

С него е съгласен политологът Александър Лукин. Според него днешните вълнения се предизвикани от вътрешни причини. Свързани са с това, че по-голяма част от хонконгското общество иска демократизиране на политическата система, в частност – преки избори на цялото ръководство, включително и за лидер на администрацията. Сега те са избирани от специална колегия от избиратели, което осигурява доминирането на онези, които подкрепят политиката на централното правителство. Но според документ, който беше подписан още при предаването на Хонконг от Великобритания на Китай, на тази територия през 2017 г. трябва да има преки избори за лидер на администрацията.

„Този срок наближава и централното правителство се съгласи на определени отстъпки – то направи изборите преки. Но опозицията все едно остана недоволна, защото кандидатите трябва да бъдат утвърждаване, те трябва да преминат през такова „сито” на избирателната комисия, където повечето са пропекински дейци. Тоест Пекин се съгласи на преки избори, но казва, че няма да допусне недобри кандидати”, – отбелязва Лукин.

В същото време Салицки смята, че Пекин и Хонконг ще намерят решение, което да ги удовлетворява. Експертът призна, че Хонконг е най-либералното „парченце” в цяла Азия и там стремежът към демократизация е силен. „Но броят на хората, които протестират за запазване на стабилността в Хонконг, и броят на привържениците на Occupy central са несъпоставими. Мисля, че още седмица-две и вълненията ще утихнат”, – подчерта Салицки.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Събитията в Хонконг: вътрешни причини или външно влияние?