Руснаците все по-рядко успяват да вземат заем и още по-рядко – да го върнат

| от |

Набъбва броят на просрочените заеми, а банките отпускат все по-малко кредити. Онези руснаци, които се нуждаят от пари, за да „изкарат“ до заплата, попадат в ръцете на финансови скубачи с невиждан апетит, пише Дойче веле.

Потребителското кредитиране си остава най-популярното в Русия и едноверменно с това и най-рискованото, ако съдим по броя на невърнатите заеми. По данни на Централната банка, за 12-те месеца на 2014 година просрочените кредити сред физическите лица се се увеличили с 51, 6% до 666,2 милиарда рубли. Днес този показател вече достига 700 милиарда рубли. Експертите смятат, че с ръста на инфлацията и намаляването на реалните доходи, броят на непогасените заеми ще продължи да расте.

„Много хора не могат да връщат заемите си“

Във времето, когато просрочените кредити се увеличават, банките отпускат все по-малко нови заеми. По официални данни, броят на потребителските кредити през 2014 година се е понижил с над 12 процента в сравнение с 2013 година. В парично изражение това представлява спад от 4,2 процента. Директорът на Банковия институт към висшето училище за икономика Василий Солодков смята това развитие за напълно закономерен факт. В условията на криза, когато цените се покачват, а реалните доходи на гражданите се свиват, естествено се увеличават и просрочените кредити. „Много хора просто нямат възможност да погасяват заемите си“, казва той в разговор с Дойче Веле. А за намаляването на отпусканите кредити има два основни фактора, смята той: „От една страна банките не искат да рискуват и отпускат заеми, само когато са сигурни, че ще могат да си ги получат обратно. От друга страна, гражданите все по-рядко се осмеляват да теглят заеми, поради несигурната икономическа ситуация, в която се намират“, казва той.

Не на последно място роля играе и фактът, че потребителските кредити стават все по-неизгодни. След като Централната банка повиши лихвите до 17 процента, търговските банки я последваха и сащо вдигнаха лихвите по кредитите. На всичкото отгоре има особен вид „спешни“ потребителски кредити, чиито годишни лихви достигат до изумителните 914,8 на сто. „Винаги се намират хора, които се държат импулсивно и са готови да вземат и такъв заем. Меко казано, не смятам, че са особено разсъдливи“, казва Солодков.

Кой печели от всичко?

Все повече хора в Русия се нуждаят от кредити и са принудени да се обърнат към някоя от многобройните финансови къщи, отпускащи микрокредити: „Става дума за хора, които трябва да „изкарат“ до заплата, които не могат да предоставят някакви особени кредитни гаранции и които не притежават кредитна карта“, казва вицепрезидентът на Асоциацията на регионалните банки и бивш зам.- председател на Централната банка Александр Хандруев. И двамата експерти признават, че финансовите къщи работят напълно непрозрачно. А това, че регулаторните органи се отнасят към тях толкова снизходително, двамата експерти отдават на наличието на силно „лоби“:

„В Русия вече се закриват банки, докато всевъзможни съмнителни структури, отпускащи микрокредити, продължават да работят“, възмущава се Солодков. „Естествено, че съществува лоби, но прозрачността на тези структури в действителност не се различава от тази на държавните „чудовища“- ВТБ, или Сбербанк“, отбелязва обаче Александр Хандруев.

Василий Солодков не очаква намаляване не лихвите за потребителските кредити. „Централната банка междувременно намали лихвите от 17 на 15 процента, но това едва ли ще повлияе върху поведението на търговските банки“, казва той. Според него лихвените проценти за потребителските кредити ще продължават да растат, също както и инфлацията.

 
 
Коментарите са изключени за Руснаците все по-рядко успяват да вземат заем и още по-рядко – да го върнат

Повече информация Виж всички