shareit

Русия се обиди на „Шарли Ебдо“

| от chronicle.bg, по Webcafe |

Френско сатирично седмично издание „Шарли Ебдо“ публикува в последния си брой няколко карикатури, свързани с Русия. Публикациите осмиват катастрофата на самолета ТУ-154, който се разби край Сочи на връх Коледа и отне живота на 92 души, 64 от които – членове от руския военан ансамбъл „Александров“.

Последният брой на сатиричното списание за тази година съдържа и карикатура, свързана с убийството на посланика на Русия в Турция Андрей Карлов. На една от карикатурите е изобразено как след разбиването на самолета загиналите хористи пеят под водата на рибите. Надписът гласи: „Хорът на Червената армия покорява нова публика“.

Друга карикатура изобразява падащия самолет, като надпис гласи: „Лоши новини: Путин не е бил вътре“:

Списанието публикува карикатура с изображението на убития в Турция руски посланик. Русия реагира много остро на публикацията, като говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков заяви, че да се обръща внимание на карикатурата е „унизително за нормалния човек“. Той добави, че действията на френските карикатуристи са „мерзост“ и че подобна „артистичност“ представлява „истинската проява на западните „ценности“.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че публикуването на карикатури за разбития самолет и за убития посланик в Турция „за пореден път демонстрира какво представлява в същността си западната демокрация и свобода на словото“.

Това не е първият път, в който „Шарли Ебдо“ публикува противоречиви карикатури на теми, свързани с Русия. През ноември 2015-а на страниците на списанието бяха поместени рисунки за катастрофата на пътническия самолет А321 на руската компания „Когалимавия“ в Египет, която отне живота на 224 души. През октомври 2016-а скандалното списание публикува и карикатура за откриването в Париж на огромната сграда на руския православно-културен център. Заради гневната реакция на високопоставени руски дипломати от френското външно министерство заявиха, че се дистанцират от мнението на списанието, както и че „ръководството на страната няма отношение към работата на вестника и неговите сътрудници имат свободата да изразяват собственото си мнение“.

На 7 януари 2015-та година ислямистки нападатели влязоха в редакцията на „Шарли Ебдо“ и застреляха 12 души от редакционния екип. Причината бяха скандални карикатури, които обиждали мюсюлманските ценности.

 
 
Коментарите са изключени за Русия се обиди на „Шарли Ебдо“

Повече информация Виж всички