shareit

Румяна Бъчварова: Страната е изостанала при прилагането на електронните услуги

| от |

Електронното управление ще реши ключови проблеми на държавата, затова то е основен приоритет на правителството. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова на семинар за споделянето на опит между България и страните от Вишеградската четворка по въпросите на електронното управление.

Според Бъчварова България може да навакса изоставането с ясно финансиране и с много усилия, предава БНР.

Румяна Бъчварова открои четири важни проблема, които електронизацията на управлението може да реши. Най-трудният и най-важен според вицепремиера е модернизацията на самото управлние и оптимизирането на административните структури.

Вторият важен проблем, това е качеството на административните услуги за гражданите и бизнеса. Крайно време е да предоставим нещо, с което да им дадем възможност да пестят пари и време. Третият важен проблем е предотвратяване и ограничаване на корупцията. И четвъртият проблем е прозрачността и отчетността на държавното управление.

Страната ни обаче е доста изостанала при прилагането на електронните услуги за последната година и половина, призна Бъчварова и допълни, че правителството полага големи усилия, за да навакса закъснението.

С много усилия, с ясно финансиране и с ясна концепция на това, което искаме да направим.

Вицепремиерът припомни, че миналата седмица Европейската комисия одобри Оперативната програма „Добро управление“ с бюджет 335 милиона евро. Тези пари освен за административната и съдебната реформа ще бъдат използвани и за електронното управление.

Едва ли ще стигнат, но са много добра основа, за да започнем мащабно, бързо и да постигнем резултатите, които ще ни помогнат да продължим от тук нататък.

 
 
Коментарите са изключени за Румяна Бъчварова: Страната е изостанала при прилагането на електронните услуги