Роман на Стивън Кинг спечели конкурса „Моята любима книга“

| от chronicle.bg |

Романът „Търси се“ на Стивън Кинг спечели Националния конкурс „Моята любима книга – 2015“, съобщава БТА.

Книгата е събрала най-много гласове във финалния етап на надпреварата, като се е съревновавал с още седемнайсет книги. Във втория кръг на конкурса, състоял се от 11 до 17 април, читателите са имали възможност да подкрепят само едно от участващите заглавия.

С 13,2 процента от 4518-те гласували през тази седмица „Търси се“ заема челното място и е получава приза „Любимата книга на България“ за 2015 г. На второ място с 12,4 на сто е книгата „101 отбивки“ на Иван Михалев и Елина Цанкова, а на трето с 12,1 процента е „Дневник от панелните блокове“ на Никола Крумов.

Малък брой гласове делят „Гатанки от небето“ на Ивинела Самуилова от третото място. Шансовете да заемат почетни места са имали и „Смрък“ на Тери Пратчет, както и „И страж да бди на пост“ на Харпър Ли. Пълното класиране на книгите от финала, както и крайното класиране по категории, може да се види на сайта „Всичко за книгите“.

Съревнованието между книгите финалисти беше много оспорвано. Световноизвестни писатели се бореха за първото място с български дебютни автори. Докато първото място бе спечелено от роман, второ място зае нехудожествена книга, която дава идеи за пътешествия до различни места в България, коментират организаторите.

По време на целия конкурс книгите са получили гласове от читатели от цялата страна, като 43 на сто от тях са от София. Най-голяма част от гласувалите са читатели между 16 и 34 години. Според организаторите това е позитивен знак, че младите хора четат и се интересуват от новоизлизащите заглавия.

 
 
Коментарите са изключени за Роман на Стивън Кинг спечели конкурса „Моята любима книга“