Робърт Дауни Джуниър: Един мъж на 50!

| от |

Един от любимите ни актьори евър, навърши половин век миналата събота. И макар времето наистина да лети бързо, макар човек да е на толкова, на колкото се чувства душата му, ние нямаше как да пренебрегнем юбилея на мъжа, който може да изиграе Чарли Чаплин, Шерлок Холмс и Железния човек с еднакво майсторство. Затова събрахме най-интересните факти, които знаем за Робърт Дауни Джуниър и ви ги представяме сега…

4

Майка му (Елси Дауни) и баща му (Робър Дауни Старши) са режисьор и актриса. Робърт твърди, че именно от тях е взел любовта си към киното и още от ранна детска възраст е знаел, че иска да бъде актьор и нищо друго.

Родителите му се развеждат през 1978-ма и малкият Робърт заминава да живее с баща си. За негово съжаление, още тогава баща му е пристрастен към наркотиците и отваря широко вратата на необятния свят на кокаина и хероина към сина си. Първият наркотик, който му показва е марихуаната. Робър Дауни Старши предлага цигара с марихуана на сина си, когато той е само 8 години.

Робърт Дауни Джуниър се бори със зависимостите си от 1996-та насам. В последните години е чист, но заради тях е загубил много роли. Влизането и излизането от рехабилитации приключва през 2001-ва.

Първата си роля получава във филма „Pound”, когато е само на 5 години. Филмът е написан и режисиран от баща му.

Първата си номинация за „Оскар” получава през 1993-та за изпълнението си в „Чаплин”, а втората си през 2009-та за пародията „Tropic Thunder”, където играе австралийски актьор, който минава разкрасителни процедури, за да е по-достоверен в ролята на чернокож войник. Критиката казва, че изпълнението на Дауни Джуниър е брилянтно. Това е първият път, в който Джъстин Теру и Бен Стилър работят като сценарист и режисьор. Получава им се толкова добре, че двамата ще работят отново в „Зулендър 2”. Това пък е вторият път, в който Теру работи като сценарист с Робърт Дауни Джуниър, след това двамата са в същата конфигурация в „Железния човек 2”.

Robert roles

За разлика от Оскарите, с които незаслужено се разминава, Робърт Дауни Джуниър има два „Златни глобуса” – единият за изпълнението му на Шерлок Холмс в първия филм на Гай Ричи, а преди това в „Али Макбийл”. За ролята си на чаровния адвокат Лари Пол, Робърт има „Златен глобус” и номинация за „Еми”. За съжаление участието му в сериала е прекратено само след 2 сезона, тъй като зависимостта му към наркотиците ескалира и актьорът е принуден да влезе в рехабилитационна клиника. Няколко години след този случай, Робърт е напълно чист и започва живота си отново.

Само за справка – той е най-доброто нещо, което се е случвало на „Али Макбийл”. Най-малкото, единият от общо четирите „Златни глобуса”, които шоуто има, е спечелен от него. Никой, с изключение на Калиста Флокхарт не може да се похвали със същото.

3

Въпреки, че е играл Чарли Чаплин и различни драматични роли, той твърди, че най-любимият му персонаж до момента е мултимилионерът бохем Тони Старк, който впоследствие става Железния човек. „Супергероите и комиксите са една от причините да искам да бъда актьор”.

Marvel’s “Iron Man 3” Robert Downey Jr. Russia Tour – Iron Man Fan Convention

Женил се е два пъти, като с втората си жена Сюзън Дауни, която е продуцент, е от 2005-та до сега. Преди двата си брака, е имал 7-годишна връзка със Сара Джесика Паркър, която също навърши 50 години тази година. Има три деца. Първото му дете е от предишния му брак.

1

Участва във видеоклипът към „I want love” на Елтън Джон, под режисурата на Сам Тейлър-Джонсън. Това е първата работа на Дауни след уволнението му от „Али Макбийл”. Специално за видеото, той е пуснат от клиниката, където се е лекувал, само за един ден. Той е Сам Тейлър-Джонсън снимат клипа в този един ден, а самият той е направен само в един дълъг кадър.

Едни от любимите ни филми с Робърт Дауни Джуниър са „Чаплин”, „Лека нощ и късмет”, „Родени убийци”, „Kiss Kiss Bang Bang”, „Шерлок Холмс”, „Железния човек”, “Due Date” и последният му филм „Съдията”.

2

Можете да гледате Робърт Дауни Джуниър и в комедийното американско шоу Saturday Night Live – той е един от основните членове на каста между 1985-та и 1986-та. Също така е първият актьор от там, който получава номинация за „Оскар”.

Robert on set

Може да намерите Робърт Дауни Джуниър в Instagram и в Twitter. Гарантираме, че е много забавен и на двете места.

Capture

 
 
Коментарите са изключени за Робърт Дауни Джуниър: Един мъж на 50!