Ренци ще улесни придобиването на италианско гражданство

| от |

Италианският премиер Матео Ренци обеща да улесни получаването на италианско гражданство от децата, родени на полуострова от чуждестранни родители.

В интервю снощи за телевизия „Канале 5“, принадлежаща на бившия премиер Силвио Берлускони, Ренци обеща да прокара закон до края на годината, който да промени закона за италианското гражданство. До момента той се основаваше на „правото на кръвта“.

Ако бъде одобрен, децата, родени в Италия от чуждестранни родители, могат да получат италианско гражданство при условие, че са преминали през поне един училищен цикъл – начален или среден. Над четири милиона чужденци, от които над половината от Европа, пребивават легално в Италия, от които над 25% са младежи под 20 години, съобщи италианският статистически институт Истат.

Съобщението идва ден след голям протест, организиран от Северната лига срещу нелегалната имиграция, който събра десетки хиляди хора в събота следобед в Милано. Италия е една от европейските страни с най-ниска раждаемост. Ренци обеща също бонус от 80 евро на месец за всяко новородено в семейство, печелещо под 90 000 евро на година. Тази мярка ще е в сила три години.

Италианският премиер говори също за законопроект за гражданските бракове в подкрепа на хомосексуалните. Голямото мнозинство от италианците подкрепят гражданските съюзи на хомосексуалните двойки, но се противопоставят на гей браковете. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Ренци ще улесни придобиването на италианско гражданство