shareit

Реакцията на МВР след атентатите в Брюксел

| от chronicle.bg |

Няколко часа след терористичните атаки в столицата на Белгия – Брюксел – българският вътрешен министър Румяна Бъчварова обяви, че е свикано заседание на националния щаб по сигурността, предвидено е мащабно антитерористично обучение в София, а веднага след атаките е започнала и специализирана полицейска акция.

Бъчварова даде брифинг, на който обяви, че няма пряка заплаха за страната след взривовете в Брюксел днес и че МВР е активирало всички мерки от националната стратегия срещу тероризъм от първите минути след получаване на сигнала за инцидента.

От изявлението на министъра не стана ясно в какво точно ще се изразява акцията, освен че включва засилено полицейско присъствие и контрол по летища, гари, софийското метро и други ключови точки. Бъчварова каза, че са взети мерките, предвидени в закона, за гарантиране на сигурността.

Предвиденото за по-късно днес мащабно антитерористично обучение в София, е било планирано да се проведе на този ден преди два месеца. То ще провери каква е реакцията на държавните структури при криза и нивото на комуникация между тях.

Към този момент не се планира затваряне на границите на страната, обясни министърът, но гарантира че се осъществяват 100 % проверки по всички контролнопропусквателни пунктове.

Бъчварова определи ситуацията в Белгия като изключително сериозна заплаха за европейската сигурност. Тя каза, че е извършен акт с особено дързост на място с най-високите мерки за сигурност в Европа. Поради факта, че взривовете са извършени в близост до сгради на европейски институции, това представлява провокация към общата европейска сигурност, допълни още Бъчварова.

 
 
Коментарите са изключени за Реакцията на МВР след атентатите в Брюксел

Повече информация Виж всички