shareit

Реакциите „За“ и „Против“ кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър

| от |

В пленарната зала депутатите от всички парламентарни групи чуха за първи път намерението на премиера да предложи Румяна Бъчварова за вътрешен министър. От ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, а вероятно и от БДЦ ще подкрепят кандидатурата.

Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че те са научили в пленарната зала за кандидатурата на Бъчварова, но ще я подкрепят: Защо да е изненада? Това е правото на премиера да определи своя екип. Аз мисля, че хората около него са достойни и ще се справят. Велчев сподели, че не е знаел преди това за тази кандидатура и подчерта, че я подкрепя: Както виждате, нещата са много динамични, много бързо се развиват, ние го разбрахме в залата.

Според реформатора Атанас Атанасов кандидатурата е удачна: Ние смятаме, че това е много добро решение, защото говори за висока политическа отговорност – вицепремиерът от правителството да поеме този важен пост в тази ситуация. Решението за нас е много добро. Ще ви кажа нещо лично. Аз винаги съм считал, че за българското вътрешно министерство е много разумно да бъде назначена за министър жена, защото жените имат качествата да успокояват нещата и да работят по-спокойно. Човек, за да е министър, не трябва да е продукт на системата.

Кирил Цочев заяви, че АБВ ще гласува за Бъчварова: Според мене, той беше съвсем убедителен и много коректен. Според мен е добра фигура, добра кандидатура, но той беше убедителен и кандидатурата, според мен, е изненадваща, но е добра.

Единствено съпредседателите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов останаха с убеждението, че министър-председателят се е пошегувал с тази кандидатура: Това сериозно ли е? Той го каза с усмивка, „ще предложа професионалист“. Изненадан съм. Аз няма да работя с нея, те ще работят с нея. Ще я подкрепим сигурно, но малко смешно ми се вижда това. Не мисля, че от всеки човек става министър на вътрешните работи.

Патриотичният фронт вероятно ще подкрепи кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър, заяви малко по-късно Красимир Каракачанов пред БНР:

Разбрахме, когато разбрахте и вие, когато разбраха и всички, които бяха в залата и наблюдаваха заседанието, когато беше обявено от министър-председателя. При положение, че министър-председателят е този, който по Конституция съставя кабинета и го предлага и го предлага парламента, това е негово право – да предложи един или друг министър. Наше право е да гласуваме, но мисля, че след като министър-председателят е предложил, ние ще подкрепим нейната кандидатура.

Имало е много пъти случаи, когато начело на министерството са стояли професионални полицаи и е имало пак сътресения, така че не е гаранция, че ако си част от системата, всичко е мирно и спокойно, а ако си външен на системата, има сътресения. Така че не мисля, че една или друга кандидатура може да донесе сътресения, разбира се, трябва да се спазва законът, да с съблюдават интересите на българските граждани, да се действа енергично, защото пред МВР има изключително много сериозни проблеми за решаване. И един от първите проблеми, с които трябва да се заеме новият министър, е изработването на тази програма, за което ние от ПФ говорим, тази програма за преодоляване на проблемите с битовата престъпност.

Каракачанов каза, че „Патриотите“ не са разбрали конкретните причини за оставката на Веселин Вучков:

От самото изказване на министър-председателят не стана ясно защо. Беше обяснено как е станало подаването на оставка. Разбира се, всеки един министър е правото си по лични причини, или по политически причини, или поради несъвместимост за изпълняване на своите задължения., ако има конфликт със своите колеги или неразбиране от страна на Министерския съвет да си подаде оставката, Това е негово право. Причините според мен са ясни, може би нежеланието на г-н Вучков да работи с някои от хората, които завари като екип в МВР и служите за сигурност.

За Росен Петров от БДЦ, кандидатурата на Румяна Бъчварова е удачна: Мисля, че е изненадващ ход, но е много удачен, тъй като по този начин доказа, че не е обвързана с ДПС.

Атанас Мерджанов от БСП видя в идването на премиера в парламента и номинацията на Бъчварова признание за нестабилност в управлението: Интересно хрумване на министър-председателя. Това е втората жена – министър на вътрешните работи, поне по мои спомени. Ще бъде интересно как госпожа Бъчварова ще се справя с ангажиментите в този тежък и много сложен ресор. Интересно е как ще се разменят ролите – госпожа Бъчварова и госпожа Кунева, тъй като по длъжностни характеристики, поне до този момент, госпожа Кунева отговаряше за координацията в сектор „Сигурност“.

Явор Нотев от „Атака“ определи номинацията на Бъчварова като политическо назначение: Аз мисля, че нямаше някой, който да бъде изненадан в залата. Струва ми се, че сега нещата се връщат в една позната формула, министърът, политическата фигура. Не си представям госпожа Бъчварова в ролята на ръководещ, конкретно операция… или пък автор на такава. Професионалното ръководство в лицето на главния секретар – дано там да сме свидетели на едно истинско попадение.

Решението на премиера да приеме оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и да номинира Румяна Бъчварова за поста и заедно с това да обяви, че ще поиска оставките на главния секретар на МВР и на ДАНС, снема внушенията за задкулисие в отношенията с ДПС, заяви лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан

Отчитайки, че промените в кабинета са проблем на премиера, който има право да приема оставки и да номинира министри, лидерът на ДПС Лютви Местан коментира:
Днешното решение на министър-председателя, приел оставката на Вучков и да номинира госпожа Бъчварова за министър на вътрешните работи и наред с това да поиска оставки на главен секретар и на председателя на ДАНС, снемат всякакви внушения зад каквото и да е задкулисие в отношенията Борисов ДПС. Това е ярко доказателство, че подобно задкулисие ще има само в главите на анализатори и на наши политически опоненти, които прибягват до елементарния трик, да скрият собствената си управленска и реформаторска немощ зад паравана – ДПС.
Като опозиция на настоящото управление ДПС ще гласува в пленарна зала против кандидатурата на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи.
Гласуването за структурата и състава на Министерския, както и на персоналните промени в състава на Министерския съвет са най-важни, самодостатъчни критерии, по който една или друга политическа сила се определят като част от управляващото мнозинство или като опозицията. Това, разбира се, не ни пречи да изразим очакване, че наистина ще реализира основният мотив, който стои зад избора на господин Борисов, Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи, а че една идея повече ще застъпи гражданското начало.
 
 
Коментарите са изключени за Реакциите „За“ и „Против“ кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър