shareit

Различният Шерлок Холмс

| от |

Много хора обичат да гледат и четат за Шерлок Холмс, особено за новата му британска версия по ВВС, но малко хора знаят за американската такава – сериалът Elementary.

Преведен по-скоро нескопосано у нас като „Елементарно, Уотсън“, заради иконичната реплика на Холмс, която реално той нито веднъж не използва в тази телевизионна версия, Elementary е сериал, който разказва за различния Шерлок Холмс – той е роден в наши дни и живее в Ню Йорк.

Когато CBS обявяват старта на шоуто си, което се случва две години след „Шерлок“ на ВВС, британците веднага повдигат темата с твърдението, че американците са им откраднали идеята и ако нещо от техния Шерлок се появи в шоуто, ще ги съдят. CBS от своя страна обещават да не правят бели, а просто да използват персонажа, който така или иначе има много различни версии и адаптации.

И така се ражда Elementary

В него Шерлок Холмс е британец, нервак, гениален детектив, пристрастен към наркотиците, който точно излиза от клиника за рехабилитация. Като всеки възтановяващ се наркоман към него е прикачен консултант на свободна практика – в случая доктор Джоан Уотсън. Да направиш д-р Уотсън в нова версия на Шерлок Холмс жена, се намира някъде в скалата между глупостта и гения. От една страна, никой не го е правил, така че със сигурност ще си първият, от друга – това може да е страхотна грешка, която да ти изиграе жестока шега и да те провали с гръм и трясък.

Силната, на моменти дори със сексуален привкус връзка, между Холмс и Уотсън е дискутирана множество пъти от най-различни фенове на детектива и поредиците за него. Никой обаче не си е позволил да доведе нещата чак до там, може би, защото е някак нередно. Но химията между Шерлок и Уотсън е толкова силна, че е трудно да се отрече. Тя се усеща още в написания от Артър Конан Дойл текст и когато се прави екранна версия на някои от приключенията на детектива, двамата актьори се подбират много внимателно.

Най-добра, почти сексуална химия на екран до този момент, имат Бенедикт Къмбърбач и Мартин Фрийман. Напрежението между тях, начинът им на общуване, динамиката между двамата, е толкова силна, че дори създателите на сериала си позволяват на няколко пъти да вкарат леки сексуални шеги, че са двойка. Разбира се, сексуалността на Шерлок Холмс е тема, която вълнува много от феновете му, но никога не е обсъждана.

Elementary е един малко по-различен сериал за Холмс и те си позволяват да го направят – даже в началото я поставят в центъра на историята.

Сексът е основна тема в шоуто и Шерлок го използва, за да разпуска. „Тялото е тленно, но дори то има нужда от различни неща, за да е в кондиция“, казва Холмс. И той прави точно това. Двойки, тройки, BDSM, сетете се за нещо в секса – различният Шерлок Холмс го харесва и вече го е правил. Сексът в Elementary има своето място, но то не е по-голямо от това на престъпленията.

Но да се върнем на д-р Уотсън

CBS са хитри. Те искат техният Холмс да хване новата вълна от възраждането на детектива, при това в 21 век, но искат да е различен. Затова канят Луси Лиу за ролята на вярната му дясна ръка – д-р Уотсън, и не само това, но я правят негов неотлъчен помощник в борбата със зависимостта. Единственият слаб елемент в иначе безупречната биография на детектива. Хлъзгавата тема за наркотиците, толкова чужда на жанра и не чак толкова експлоатирана в другите версии на Холмс, има голям шанс да се превърне в досадно и комерсиално повтаряне на едно и също.

Екипът, който прави Elementary обаче, има два големи коза – Джони Лий Милър, великолепен изтънчен британец, познат от „Трейнспотинг“, и Робърт Дохърти – един от създателите на д-р Хаус.

Връзката между Дохърти и Холмс е почти толкова силна, колкото тази на британците с детектива.

Още в култовия „Д-р Хаус“ Дохърти използва партньорството Холмс-Уотсън, за да създаде ужасния циник Хаус – базиран на известния детектив и да му направи рационален, мил и сърдечен приятел – д-р Уилсън. Връзката между тях се развива и претърпява обрати, докато не свършва с двамата яхнали моторите, потеглили към залеза.

Динамиката и химията между двама души е нещо неразрушимо, независимо пред какви обстоятелства са изправени и колко дълго не общуват.

Холмс и Уотсън са двойка, не се съмнявайте в това.

Идеята, че може да прави Шерлок Холмс, при това подкрепен от модерните джаджи, които 21 век предлага, сигурно е докарала Дохърти до абсолютна еуфория. Да работиш по Шерлок Холмс и да имаш правото да правиш с него каквото си пожелаеш, сигурно кара един фен да се чувства като дете затворено в магазин за бонбони. И Дохърти знае това и използва всяка възможност да си поиграе. Както с жанра, така и с персонажите.

Освен, че д-р Уотсън е жена и химията между нея и Холмс е налична, силна, ясна, но неконсумирана до този момент, той решава да направи и няколко обрата при големия злодей Мориарти. Също така вкарва Айрийн Адлър, при това със силен сексуален контекст. Играта на котка и мишка между нея и Холмс присъства, но за разлика от „Шерлок“ на ВВС и другите версии на историите за детектива, тук тя е силно изконсумирана. Натали Дормър, която играе Айрийн, казва, че тя не е приключила със своя Холмс и ще се появи отново в шоуто много скоро. Лично аз я очаквам с интерес.

Elementary успява да направи много от тези неща, ако гледате под пласта на криминално шоу, в което велик, страхотен, секси, в неконвенционалния смисъл на думата, детектив разследва престъпления. Ако не успеете обаче, за съжаление, ще гледате поредното криминално шоу с добър диалог и яка мацка и пич в главните роли.

Шерлок Холмс има много версии, включително и руска, и американската не би била специална, ако не беше Джони Лий Милър. Мистър Милър е изтънчен и ярък в ролята на Холмс. Той е най-различната версия на детектива, която може да видите, и същевременно е съвкупност от всичко, което сте гледали от него. Лий Милър майсторски поема известния персонаж и го модифицира в една различна версия, която да пасне хем на него, хем на творчеството на Артър Конан Дойл. И го прави добре. Луси Лиу, която е по-голямата звезда в комерсиалното кино, стои някак в сянката му, макар екипът да полага неимоверното старание да я направи по-мъдрата, по-ангажираната, по-адекватната, по-готината от двамата.

В модерната версия на „мъжът и жената интимно“ жената все е победител. Тя все е права, а мъжът е този, който да се извини дори когато е прав. Но има мъже, с които не можеш да го правиш и Шерлок Холмс е един от тях. Джони Лий Милър и неговият Шерлок Холмс са като глътка свеж въздух, който обаче няма да подразни дори феминистките.

Elementary е и перфектното име за сериал, който разказва за гениален детектив, който винаги е прав. Името хем е бъзик с елементаризма, с който американската телевизия обича да подхожда към жанра „детективски истории“, хем кореспондира с репликата от книгите.

Защото всичко е „елементарно, драги ми Уотсън“, просто зависи откъде го гледаш!

Elementary вече има четири сезона – последният тече в момента, и е малко по-различен от сложните и понякога доста ангажиращи програми по телевизията. Същевременно е и по британски приятен, най-вече заради великолепния Джони Лий Милър.

Любопитни факти за шоуто, ако вече ви се гледа, може да прочетете в галерията ни горе.

 
 
Коментарите са изключени за Различният Шерлок Холмс