shareit

Радиопредаване подлуди устройство с гласов контрол на Amazon

| от chronicle.bg |

Гласовият контрол е нещо невероятно. Можеш на воля да си викаш на електронните устройства, а пък те да правят точно това, което искаш от тях. За съжаление, „умните“ устройства не са чак толкова умни и се оказа, че могат да бъдат контролирани дори от глас по радиото.

Хората, които наскоро откриха точно този недостатък на гласовия контрол, са притежателите на Amazon Echo – система, коята пуска музика, чете книги и може дори да контролира осветлението и отоплението в „умните“ къщи. В устройството се „крие“ персоналният асистент Алекса, която изпълнява всяко желание на потребителя.

Изглежда, че за Алекса няма много значение кой й дава командите – това установиха слушателите на американското радио Listen up. Водещата Рейчъл Мартин съобщава, че сегмент, посветен на Echo, успява да контролира устройствата в домовете на някои слушатели.

„Рой Хагър ни сподели, че сегментът ни е накарал неговата Алекса да настрои термостата му на 70 градуса. Джеф Финън трудно успял да чуе края на историята ни, тъй като Алекса чула името си и започнала да пуска обобщения на новините. Марк-Пол Лий сподели, че неговото устройство също откачило.“

Не за първи път радиопредаване поема контрола над електронни уреди. През 2014 година собственици на Xbox One установили, че играта с голям ентусиазъм „слуша“ гласа на Ерън Пол („Breaking bad”), който участвал в реклама за машината. Когато Пол извикал „Xbox on!”, техните устройства също реагирали.

Сега някои машини с гласов контрол, например айфоните, са оборудвани и с „пръстови отпечатъци“, които им позволяват да установят кой всъщност им дава командите. Но докато тази технология навлезе навсякъде, дръжте далеч от чужди разговори всичките ви гласово контролирани устройства. Не се знае кога някой случайно ще изрече изречението „Алекса, затвори всички изходи и пусни отровния газ!“.

 
 
Коментарите са изключени за Радиопредаване подлуди устройство с гласов контрол на Amazon

Повече информация Виж всички