shareit

Президентските избори в Беларус са валидни

| от chronicle.bg |

Президентските избори в Беларус в момента текат. Прогнозите сочат, че новият президент ще бъде отново Александър Лукашенко. Той е президент и диктатор на Беларус от 1994г.

Откакто Лукашенко е президент, в Беларус не се е провеждало нито едно национално допитване, което да бъде определено като честно от международните наблюдатели. Беларус е наречен „последната истинска диктатура, останала в сърцето на Европа“ от бившия американски държавен секретар Кондолиза Райс . Както той, така и други високопоставени лица в Беларус, са подложени на санкции от страна на ЕС заради фрапантни нарушения на човешките права.

Само трима кандидати се изправиха срещу дългогодишния управник на страната. Това са Николай Уляхович от Патриотичната партия, Сергей Гайдукевич от Либерално-демократическата партия и Татяна Короткевич от движението „Говори истината”.

Беларуската телевизия показа президента Лукашенко да дава своя вот, придружен от най-малкия си син – Николай.

Към момента избирателната активност на президентските избори в Беларус е 51,2%. Това означава, че вотът в Беларус е признат за валиден, тъй като повече от 50% от избирателите са дали своя глас.

Според последните социологически проучвания, 61-годишният Лукашенко получава подкрепата на 45% от избирателите, Короткевич на 18 на сто, Гайдукевич на 11,4% и Уляхович на 3,6% от имащите право на глас. В края на кампанията си, на 7-ми октомври, Александър Лукашенко каза, че иска да получи подкрепата на над 80 на сто от избирателите, което очевидно няма да се случи, но президентът явно ще получи достатъчно гласове, за да бъде преизбран на поста си.

Напомняме, че тазгодишната носителка на Нобеловата награда за литература, Светлана Алексиевич, по-рано заяви, че на Лукашенко не може да се разчита и че изборите в страната едва ли ще бъдат честни.

 
 
Коментарите са изключени за Президентските избори в Беларус са валидни

Повече информация Виж всички