shareit

ЕК готви за февруари нов план срещу тероризма

| от |

През февруари Европейската комисия (ЕК) ще представи нов план за борба с тероризма. Това съобщи нейният председател Жан-Клод Юнкер, цитиран днес от БНР.

Той ще включва мерки за по-добро сътрудничество и обмен на информация между националните антитерористични служби и Европол. Ще бъде направен и детайлен анализ как действа Шенгенската система с цел подобряването й. На превантивните и изпреварващи действия ще бъде отделено особено внимание.

Юнкер заяви, че Европа несъмнено трябва да реагира на вчерашния атентат в Париж – но и да запази спокойствие, и да действа обмислено:

„Знам от опит, че на такива събития не трябва де се реагира на следващия ден с представяне на нови предложения и мерки – защото има риск да бъдат направени грешки и да се отиде твърде далече, или недостатъчно далече“.

Председателят на ЕК направи изявлението си в Рига, където днес Европейската комисия провежда срещи с латвийско ротационно председателство на Евросъюза. Там е било взето решение Комисията да отпусне допълнителна макрофинансова помощ на Украйна на стойност 1.8 млрд. евро.

Парите ще са под формата на средносрочни заеми, получаването им ще бъде обвързано с реализирането на реформи в редица области, а целта на средствата е да се стабилизира политическата и икономическа обстановка в страната, която продължава да страда от рецесия и влошаващи се показатели заради конфликта.

 
 
Коментарите са изключени за ЕК готви за февруари нов план срещу тероризма