shareit

Преговори между САЩ и Русия за прекратяване на огъня в Сирия

| от chronicle.bg |

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че се водят преговори с Русия за прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарен достъп до цивилните в Сирия.

Условията по прекратяване на огъня се обсъждат и Русия направи някои конструктивни предложения как то може да бъде приложено на практика, каза Кери, цитиран от Ройтерс и БНР.

Той посочи, че министрите на външните работи на редица страни, които играят ключова роля в сирийския конфликт, ще обсъдят въпроса на 11 февруари в Мюнхен.

По-рано руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин съобщи, че на 11 февруари Русия ще излезе с нови идеи за възобновяване на мирните преговори за Сирия в Женева.

Същевременно говорителят на Държавния департамент Джон Кърби заяви, че САЩ смятат, че международна сухопътна операция в Сирия няма да позволи урегулирането на въоръжения конфликт там. Така той отговори на въпрос на журналисти относно информациите за възможна подготовка от Саудитска Арабия и Турция на операция на сирийска територия.

Бахрейн също обяви, че е готов да изпрати сухопътни сили в Сирия, като част от усилията на оглавяваната от САЩ коалиция срещу групировката „Ислямска държава“. Това уверение беше направено ден, след като подобна готовност изрази и Саудитска Арабия.

Ожесточени боеве се водят близо до северния сирийски град Алепо. Там правителствените сили се опитват да обградят бунтовниците. През последните дни сирийската армия, подкрепена от руска авиация, отбеляза серия от успехи в провинция Алепо, предаде Би Би Си.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че проправителствените сили са превзели град Ратян, близо да Алепо. Там, според сирийския Център за наблюдение на човешките права, са били убити около 120 бойци и от двете страни.

Според бившия министър на външните работи на Иран и сегашен съветник на върховния лидер на страната Али Акбар Велаяти, хуманитарните проблеми в Сирия са заради намесата на външни сили – американците, терористите и Саудитска Арабия.

„В достатъчно степен и сега се оказва натиск върху Дамаск от страна на терористите и техните покровители. Ние трябва да помогнем на Сирия да отстои на този натиск. Хуманитарните проблеми в Сирия са благодарение на намесата на външните сили – американците, терористите и Саудитска Арабия и затова трябва да бъде помогнато на Сирия да се пребори с терористите и техните покровители, за да може да им противостои, което ще доведе до решаването и на хуманитарните въпроси в нея“, заяви той.

 
 
Коментарите са изключени за Преговори между САЩ и Русия за прекратяване на огъня в Сирия