shareit

Предупреждения срещу „Сириза”

| от |

Гръцкият премиер Андонис Самарас разчита на слабостта на избирателите към Европа и на страха от излизане от еврозоната, за да попречи на радикалната левица „Сириза” да победи на парламентарните избори на 25 януари – стратегия, която през 2012 година даде резултати. „Някои гърци не направиха стъпката да гласуват за „Сириза” и се въздържаха. Така че сега именно от тях ще зависят резултатите от изборите”, казва Христофорос Вернардакис от социологическата агенция VPRC. През пролетта на 2012 година в разгара на европейската дългова криза и опасенията, че Гърция може да излезе от еврозоната, консервативната партия на Самарас „Нова демокрация” победи на силно оспорваните със „Сириза” парламентарни избори. От няколко месеца „Сириза” е сочена за победител с между 3 и 6% преднина пред останалите партии. „Ситуацията не е като тази през 2012 година – тогава разликата с „Нова демокрация” беше много променлива”, подчертава Вернардакис. „Самарас ще трябва да привлече нови избиратели с някакво по-положително послание от предупреждението за излизане от еврозоната”, допълва той.

Това предупреждение се превърна за Самарас в устойчив аргумент в кампанията му. Германското правителство явно споделя неговото мнение, ако се съди по публикации в Spiegel, според които Берлин смята за „почти неизбежно” излизането на Атина от еврозоната в случай на победа за „Сириза”.

ЕК, която бе обвинена, че упражнява натиск върху гръцките избиратели, вече предпочита да е по-предпазлива – във вторник комисарят Пиер Московиси заяви, че комисията „не взима страна” в кампанията. Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен пък подчерта, че спекулациите върху излизането от еврозоната са „загуба на време” и че членството е „необратимо”.

Северна Корея

След неуспеха на парламента да избере президент, което наложи и парламентарните избори, Самарас заяви, че залогът на изборите сега е „оставането на страната в еврозоната”. В понеделник той заяви, че „гърците искат и ще останат в Европа”. „Няма да се преместим в Северна Корея само защото „Сириза” иска така”, подчерта Самарас. Социологическите проучвания също показват, че гърците искат да останат в еврозоната.

„Самарас разчита на страха от излизането, който даде резултат през 2012 година, тъй като го смята за ефективен пред определен брой избиратели, които не бяха силно засегнати от кризата”, казва Манолис Алексакис, преподавател по политическа социология в Критския университет.

„Ако обаче „Сириза” е станала по-зряла, ако контролира добре кампанията си, може да обезсили реториката на консерваторите”, предупреждава Алексакис.

Това ще зависи от способността на партията на 40-годишния Алексис Ципрас да създаде единен фронт на фона на разногласията по редица въпроси, като например връщането на 240 милиарда евро помощи на Европа и МВФ, които Гърция получава от 2010 година, за да избегне фалита./АФП/Фокус

 
 
Коментарите са изключени за Предупреждения срещу „Сириза”