shareit

Предпочитат ли руските туристи България

| от |

Рязък спад на руски туристи през миналата година и до този момент е регистриран в България, споделиха представители на хотелиерския бранш, пише „Гласът на Русия“

Те се оплакват от слаби резервации, и макар, че най-често се говори за девалвацията на рублата в Русия, хотелиерите мислят, че истинската причина за отлива на руски туристи е ембаргото, което Европа постави на Русия. Също така има слухове, че държавните служители са задължени да почиват в страната си и да не ходят в чужбина. Според тях, трудности с визите руснаците не срещат. На друго мнение, обаче, са хората, които са се сблъскали с трудностите по изкарване на български визи за чужди граждани, които искат да посетят страната ни по покана на български гражданин. Процедурата на подаването на документи е доста мъчна, за което хората губят доста време. Но все пак истинските любители на българския туризъм едва ли нещо ще ги спре. Тази година стана известно, че много руснаци искат да отбележат деня на Свети Валентин имено в България. И, между другото, стана известно, че Външните министерства на Русия и България сега проучват визовите проблеми с цел да се създадат по-големи удобства за гражданите, желаещи да прекарат почивката си в слънчевата балканска страна.

Аз поне мога да кажа за моите познати, големи мераклии за пътешествия. Повечето от тях определено вече предпочитат България пред, да речем, Турция или дори Италия. Все пак сме родни души. А и климатът в страната е прекрасен.

Typical Balkanic houses on a hill in Veliko Tunovo, Bulgaria

Оптимистично е настроен и професорът по международна икономика от Варненския свободен университет Емил Панушев:

„Смятам, че руският туризъм традиционно си има присъствие в България. От една страна, защото част от хората вече си имат жилища тук. Те си ги ползват всяко лято, или идват за повече време, а някои и за постоянно. И последните дори търсят и училища за своите деца. Така че имаме вече и постоянен контингент. Другата част са свикнали да си почиват в България, и идват често. Можем да говорим все пак за някаква стабилна посещаемост. А за новите туристи е от значение, как ще работят туроператорите. Как ще им осигурят комфортна, интересна и спокойна почивка без притеснения с билетите или с настаняването. Тук има една променлива, която можем да задържим само с качеството на обслужването. Аз лично не бих свързвал сложностите със ситуацията в Украйна. Мисля, че и това заради традициите не би могло да повлияе на руския туризъм в България. Може би в известна степен на украинския. Римляните, които преди две хиляди години са обиколили света, са казали: „Родината ми е там, където ми е добре“. Така че, скъпи приятели, добре дошли в България!

 
 
Коментарите са изключени за Предпочитат ли руските туристи България

Повече информация Виж всички