Право на отговор от Посолството на Република Азербайджан в Република България

| от |

Уважаема редакция,

Във връзка със статията Азербайджан добива злато за света и трови собствените си хора, публикувана на 4 април 2024 г. на интернет страницата Chronicle.bg, Посолството на Република Азербайджан в Република България любезно моли да публикувате следното съобщение с цел постигане на изчерпателна и обективна информация относно действителната реалност на място.

Като красива страна с изобилие от ресурси, Република Азербайджан притежава благоприятна среда за развитието на бизнеса и активно насърчава чуждестранните инвеститори към установяване на ползотворни партньорства. Благодарение на неспиращите реформи през последните две десетилетия Азербайджан се радва на силен икономически растеж и значително увеличение на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Всъщност страната е класирана сред 10-те най-приоритетни дестинации за ПЧИ за 2024 г. – според ежегодното проучване на списъка за наблюдение на забележителните места за преки чуждестранни инвестиции (FDI Standouts Watchlist), по данни на Международния валутен фонд (МВФ). Със стабилна икономика, стратегическо местоположение, модерна инфраструктура и квалифицирана работна сила, Азербайджан е привлекателна дестинация за инвестиции, гарантирал 6,7 милиарда щатски долара ПЧИ само през 2023 г.

„Азербайджанската международна минно-добивна компания“ ООД (или: Azerbaijan International Mining Company Limited) наема над сто служители в азербайджанското село Союдлу. Местните жители изразиха опасения за евентуално замърсяване на околната среда, свързано с дейността на това дружество. В отговор служителите сформираха комисия, която да проучи обстойно ситуацията и да предприеме необходимите действия. След проучване на рисковете, идентифицирани чрез проведения мониторинг, комисията очерта изисквания по отношение на човешкото здраве, технологичната безопасност и модернизацията на производството. Пред ръководството на дружеството бяха представени препоръки за спешно решаване на притесненията на общността.

Заслужава да се отбележи, че някои кръгове от чужбина – с цел провокация – повлияха на местните жители да прибегнат до насилие. Използвали са мобилни мрежи, за да подстрекават хората и да подготвят бунтовете. Вследствие на това е нарушен общественият ред, в резултат на което полицаи и строителни работници са били ранени и са нанесени материални щети на дружеството.

Важно е да се отбележи, че селските старейшини и интелектуалци се обърнаха към социалните медии, за да обвинят външни лица за провокациите, а участниците признаха грешките си и изразиха съжаление за действията си. Властите проявиха човешко отношение, като избраха административни наказания срещу онези, които не са се подчинявали на полицейските нареждания и са ранили длъжностни служители по време на протестите. По-важното е, че нито един жител на селото не е задържан или насочен към Отдела за борба с организираната престъпност. Освен това никой не бе арестуван за изразяване на критично мнение. Междувременно представители на медиите, използвани от чужди кръгове – с цел ескалация на провокациите, се разследват за предполагаемо участие в контрабанда чрез незаконни финансови сделки с регистрирани в чужбина организации.

Несъмнено осигуряването на най-висш стандарт за точност и журналистическа почтеност ще засили доверието във вашето издание и ще укрепи вярата на вашите читатели, а също така ще запази високото ниво на сегашните стратегически партньорски отношения между нашите две държави.

С уважение:

Пресслужбата

към Посолството на Република Азербайджан

в Република България

 
 
Коментарите са изключени за Право на отговор от Посолството на Република Азербайджан в Република България