Азербайджан добива злато за света и трови собствените си хора

| от |

Златото е един от особено сериозните и специални елементи, които могат да купуват свобода, както нашата собствена, да се предлага за най-различни богатства и още много други. Златото е водеща сила за технологията и е сигурно, че без него няма да има модерни автомобили, лаптопи и много съвременни телефони, които използваме всеки ден. Ако обърнете внимание на цената му, през последните няколко години се оказва, че тя се повишава, доста сериозно и има обяснение за всичко това. Тъй като икономиката се променя, а с нея и всички останали цени, златото не прави изключение и мнозина предпочитат да го извличат от най-различни алтернативни източници.

Западен Азербайджан се превръща в удобен източник за копаене на злато, но тъй като мините се намират близо до села, недоволните не са никак малко. На около 450 километра от Баку, жителите на Союдлу недоволстват от факта, че мината не вирее особено добре около регионите с човешка популация. Протестът, който се случва през юни, миналата година, показва, че хората не са особено доволни от Гедабек – работещата златна мина.

Първите снимки от протестите започват да плуват в социалните мрежи, но когато пристигат журналистите, които да заснемат инцидента, откриват нов проблем. Властта се опитва да построи своя първи бенд, с който да спре водата в близкото село. Животът без вода не е възможен и точно това кара местните да протестират. Малцината журналисти, които са на мястото, по-късно са арестувани.

Преди да се стигне до някакво разследване и изслушване на двете гледни точки, полицията бързо отцепва района и не позволява на никого да се меси в действията. Най-страдащи в тази история са журналистите от медията Abzas, която попада под ударите на закона. През ноември, миналата година, представители на медията са арестувани отново. Сред тях е и главният редактор Севинч Вакуифкизи. През последните 6 месеца, арестуваните се намират в затвора и никой не може да им помогне. Шест от журналистите са обвинени във внос на чужда валута и са заплашени с присъда от 8 години.

Същите журналисти молят колегите си по света да разкажат тяхната история, тъй като в този момент са ударени предимно от частни компании и корумпирани структури в Азербайджан, някои от тях се маскират в елитни структури. Самата медия Abzas е известна с най-различни изследвания, включително и добив на злато, което проследяват през целия ЕС.

Оказва се, че златото от тази мина се озовава в модерни електромобили и умни телефони от последно поколение. Докато това се случва, никой не подозира какви са щетите върху местното население, което трябва да приеме основните факти. Това не трябва да изненадва никого, Азербайджан е известен предимно с добива си на петрол и огромните залежи на злато, но освен тях, страната има невероятна история с добива на злато. В региона на Кавказките планини, повечето мини започват да отварят врати и да предлагат много работа, което е положителната страна.

Отрицателната страна идва с щетите върху околната среда. Годишното производство на конкретната мина е около 1200 килограма годишно. За да се добива ресурсът, миньорите използват най-различни цианиди и токсични химически съединения, с които да извадят златото от скалите. Произведената тоскична маса, която е с размерите на 6 милиона кубични метра, се озовава в изкуствено езеро, което се намира на около стотина метра от посоченото село.

Водоемът е с размерите на 16 хиляди олимпийски басейна и е построен през 2012 г. Очаква се да задържи токсините до 2023 г. Поне това е мнението на експерти в сайта на мината. Компанията трябвало да построи още един изкуствен водоем до близкото селище, където се добива златото, като точно тук идва и проблемът – жителите не искат да чуват повече за злато. Изборът на локация се намира до потокът Вали, който зарежда цялото село с чиста вода и още по-лошото е, че е един от най-старите в региона. Ако това се случи, хората губят не само питеен източник, но и сериозно количество пасища, които са използвали преди да се появи мината и не е сигурно дали ще бъдат достъпни след това.

От старта на миньорска дейност до този момент, местните твърдят, че са започнали да наблюдават и редица медицински проблеми. Мнозина се оплакват, че близките им са починали от рак, някои дори са готови да извадят документите. Мнението на всички е, че заразеното токсично езеро действа пагубно. Цианидите във водата се разтварят и започват да се превръщат в токсичен газ. Турски лекари и експерти са на същото мнение, когато се говори за добив на злато, причината е, че въпросните химикали могат да увреждат дихателните пътища, когато за погълнати през устата.

Компанията, която копае в тази мина – Anglo Asian Mining – посочва нещо друго, при проведени тестове на жителите в региона, които са били напълно доброволни, резултатите са категорични в доказване на точно обратното – всички са по-здрави, отколкото хората в цял Азарбейджан.

Ако това е така, то най-вероятно няма да има нужда от протести, но се оказва, че хората са на различно мнение, а никой не може да обясни защо полицията е там, за да затвори хода на журналистите. При опит на повечето пристигнали представители на медиите да отразят случващото се, полицията арестува и затваря всички пътища. Задържаните се озовават в затвора и сега чакат своята присъда. Независими журналисти, като Шамилзаде, са били арестувани и принудени да изтрият снимките, на които се виждат полицаи. Човекът дори си спомня, че му е обещано да престои в така наречената „специална стая“, където може да промени бързо решението си.

Въпреки натиска и желанието на гражданите да се спре този процес или поне да се намери екологично решение, правителството на Азербайджан изпраща представители и експерти по екология, инженери и учени, които да проверят и създадат специалния бент, условията на потока и качеството на въздуха. Извикана е и международна агенция по геология и минно дело, която да играе ролята на консултант.

Крайният резултат е, че няма наличие на цианид и качеството на въздуха е добро, освен това, бентът може да бъде завършен. Създаването на втори такъв, все още е под въпрос, тъй като сега има информация, че настоящият може да бъде повдигнат с още около 7.5 метра височина. Това осигурява около още 2-3 години на миньорите да работят.

Златото се озовава в ръцете на някои от водещите компании за технология, няма как да отречем, че повечето имат нужда от този благороден метал за производството на най-различни платки, които са част от технологията. От това злато се произвеждат електромобили, електронни компоненти, компютри и много други. Повечето компании често се обявяват за екологичната идея и приемат факта, че всички норми трябва да се спазват, но не отказват да прекратят действия с мината, което е точно обратното на началното им твърдение.

Проблемите с една златна мина са много повече, отколкото човек може да подозира. Когато една такава пропада в Румъния, повече от 100 хиляди кубични метра цианид са пуснати във водата и в местните реки. Повечето румънци и до днес продължават да твърдят, че това е вторият най-голям удар след Чернобил, но свидетелите не забравят и още нещо – около 80% от водните обитатели в региона са загинали. При последен опит да се намерят жители, които да говорят, някои си спомнят, че ако кажат и дума, най-вероятно ще останат без език. Междувременно Азарбейджан ще е и домакин на един от екологичните форуми през ноември, тази година.  

 
 
Коментарите са изключени за Азербайджан добива злато за света и трови собствените си хора

Повече информация Виж всички