shareit

Полша: Изключването на Русия от SWIFT е крайна мярка

| от |

Изключването на Русия от международната система за разплащания SWIFT е крайна мярка и ще бъде приложена ако кризата в Украйна ескалира. Това заявиха Филип Хамънд и Гжегож Схетина, външните министри на Великобритания и Полша на съвместна пресконференция.

„Когато става въпрос за санкции SWIFT е ядрено оръжие. Това е крайната мярка и всички сме наясно с това“, каза Схетина след разговора си с Хамънд във Варшава. Според британския министър това ще бъде особено екстремна мярка и тя ще се отрази значително на руската икономика.

Миналата седмица Москва заяви, че ще даде силен отговор ако страната бъде изключена от международната система за разплащания.

В петък Хамънд призова Запада да се приготви за „цял набор от потенциални опции за санкции, така че да имаме максимална подвижност, максимална гъвкавост и максимална скорост на реакция спрямо каквито и да е било провокации, независимо дали са нарушения на договореностите от Минск, или са военна заплаха някъде в региона на Донбас“.

През 2012 г. западните санкции срещу Иран изключиха мюсюлманската държава от SWIFT заради нейната ядрена програма, оказвайки сериозен ефект върху икономиката на страната. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Полша: Изключването на Русия от SWIFT е крайна мярка