shareit

Побеждаваща левица в Атина нервира консерватори в Берлин

| от |

Германската канцлерка Ангела Меркел предизвика в неделя полемика в Германия, чак до основата на политическото си мнозинство. Това стана след информация на медии, че тя била готова да остави Гърция да напусне еврозоната в случай на идване на власт на радикалната левица в тази страна.

„Германското правителство смята за почти неизбежно излизането (на Гърция) от еврозоната, ако лидерът на опозицията Алексис Ципрас (радикалната левица СИРИЗА) оглави правителство след изборите (предсрочни парламентарни избори в Гърция на 25 януари) и изостави линията на бюджетна дисциплина и не изплаща повече дълговете на страната“, написа в събота в своя уебсайт седмичникът „Шпигел“ (Der Spiegel), като се позова на „източници, близки до германското правителство“.

Германските медии разчетоха това като опит канцлерката и министърът на финансите Волфганг Шойбле (и двамата консерватори от ХДС) да окажат натиск върху гръцките избиратели или самия Ципрас. Във всички случаи обаче този подход е оспорван, включително сред управляващата коалиция. Социалдемократите, но и консерваторите, публично изразиха своето несъгласие.

Запитани от АФП, канцлерството и германското финансово ведомство не пожелаха нито да потвърдят, нито да отрекат информацията на „Шпигел“. „Гърция изпълняваше досега задълженията си. Германското правителство очаква, че Гърция ще продължи и в бъдеще да изпълнява задълженията си към тройката“ кредитори (Европейския съюз, Европейската централна банка, Международния валутен фонд)“, заяви единствено говорител на правителството.

„Няма промяна на посоката“, допълни той.

Високопоставеният представител на ХДС Кристиян Баумлер предупреди в неделя, че „при напускане на еврозоната дълговете (на Гърция) не биха могли да бъдат върнати и Германия би поела значителна част от тежестта“.

„С този заплашителен сценарий (…) правителството се намесва индиректно в гръцката (избирателна) кампания. Това е изключително рисковано и е грешка“, коментира в неделя близкият до консерваторите ежедневник „Велт“ (Die Welt).

„Тази заплаха е вероятно да се засили още повече недоволство в Гърция към германците и по този начин да помогне на Алексис Ципрас в предизборната му кампания. (…) Това може да подхрани и нестабилността в Гърция и дори да доведе „до паника плюс наплив към банковите гишета за изтегляне на депозити, продължава „Велт“.

„Блъф“

На теория, няма механизъм който да предвижда излизане на дадена страна от еврозоната. Но в Берлин си представят, че ако Гърция не изпълни ангажиментите си, ЕЦБ може да ограничи възможностите за рефинансиране на гръцките банки до точката на принуда Атина да въведе отново драхмата.

Социалдемократите (СДП), членове на голямата управляваща коалиция в Берлин, публично оспориха подхода на Меркел. Заместник-председателят на групата им в Бундестага (долната камара на парламента), който отговаря за еврото, заяви, че само консерваторите са били в основата на този „теч“. „Промяната на политиката на правителството? По-скоро сериозна грешка на ХДС“, коментира той в социална мрежа.

Още от събота държавният секретар по социалните въпроси – социалдемократът Майкъл Рот се дистанцира. „Гърция е член на еврозоната. И трябва да остане така“, направо написа той в Туитър.

Радикалната левица в Германия (в опозиция) не изненада с открития червен огън по канцлерката: „С този вид публично изнудване, искат да дестабилизират Гърция преди изборите“, отсече съпредседателят на Левите (Die Linke) Бернд Риксингер.

„Новите предположения за еврото са гибелна и безотговорна намеса в свободата на гласуването в Гърция. По този начин се подхранва национализма“, добави говорителят на Зелените в Европейския парламент Свен Гиголд в Туитър.

Гръцкият парламент се разпусна в сряда и потвърди провеждането на предсрочни парламентарни избори на 25 януари, в които радикалната левица СИРИЗА, се сочи от социологическите проучвания като фаворит.

Победа на СИРИЗА ще отбележи началото на „необходимите промени“ в Европа, което би повело и Испания и Ирландия по същия път, прогнозира в събота лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас. Той е противник на политиката на строги икономии наложена на Гърция от нейните кредитори.

Правителството на Германия, което преди време беше против излизането на Гърция от Еврозоната, сега е променило позицията си, пише германското списание „Шпигел“.

Като цитира свои източници от правителствените кръгове, „Шпигел“ съобщава, че канцлерът Ангела Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле сега смятат, че еврозоната може да се справи с евентуално излизане на Гърция от валутния съюз. Причината за промяната на оценката е, че след най-тежкия момент от валутно-финансовата криза през 2012 година еврозоната е постигнала съществени успехи.

Опасността от разпространение на кризата е ограничена, защото се смята, че Португалия и Ирландия вече са се възстановили, цитира „Ройтерс“ мнението на единия от
източниците на списанието. Освен това Европейският механизъм за финансово стабилизиране е ефикасен спасителен механизъм и вече е налице, казва друг източник.

Засега няма коментар на публикацията на „Шпигел“ от страна на германското правителство.

Според публикацията германското правителство смята, че излизането на Гърция от еврозоната е почти неизбежно, ако лявата опозиционна партия СИРИЗА, водена от Алексис Ципрас, спечели изборите на 25 януари.

Междувременно стана ясно, че ако победи на парламентарните избори главната гръцка опозиционна партия СИРИЗА ще настоява пред кредиторите да опростят по-голямата част от дълга на страната, възлизащ на 322 милиарда евро. Това заяви лидерът на партията Алексис Ципрас в програмната си реч. По думите му, опрощаването може да стане с технически мерки, които нямало да ощетят народите на Европа, а ще бъдат реализирани с помощта на колективни европейски механизми.

Дългове на Гърция бяха опростени през 1953 година, същото ще бъде направено и през 2015-та, добави Ципрас.

Лидерът на радикалната левица обеща още редица мерки, като безплатен ток и храна за минимум 300 хиляди домакинства, 13-та пенсия на пенсионерите, получаващи под 700 евро.

Засега в социологическите допитвания преди вота на 25-ти януари с около 3 % води СИРИЗА, следвана от партията „Нова демокрация“ на гръцкия премиер Андонис Самарас. Но част от гласовете, както за управляващите, така и за опозицията, може да отидат за новата партия на бившия премиер Георгиос Папандреу, чието създаване бе обявено вчера.

/АФП, БГНЕС, БТА, БНР

 
 
Коментарите са изключени за Побеждаваща левица в Атина нервира консерватори в Берлин