shareit

Площад Славейков става жилибомба

| от |

Тъкмо Криско написа книга и затварят площад Славейков. Ще отрежат дърветата и ще го правят на кафета. Дали това е лошо? Не знам. Дали това е добре? Също не знам. Дали това любов е или са кошмари? Да.

Площадът до голяма степен е просто ЦУМ за книги. Например, има една книга „Въведение в психоанализата“ на Зигмунд Фройд. Сещате се – със стилизирания Зигмунд на корицата и триъгълни и квадратни картинки до него. Тази книга я има във всеки дом. На Славейков е 50 лева. Освен ако с книгата не идва и торба кокаин от фройдовия, няма причина да е толкова скъпа. На площад Славейков цените са безумно високи. В един от десетките онлайн магазини за книги, „Въведението“ е 9 лева. На битака е още по-малко. А ако някой направи ремонт и я намерите изхвърлена до кофите, съвсем без пари. Понякога нашата любов се превръща в цунами.

От друга страна, кафета да искаш! Всичко стана в кафета. Остава накрая и Webcafe.bg да купят PloshtadSlaveikov.com.

Наистина ли имаме нужда от толкова кафенета? Защото ако нямаше търсене, нямаше да има и предлагане. Явно имаме. Еми, щом имаме нужда…

Обаче! Съществуват едни негласно сакрални за голяма част от обществото места – планини и всякакви залесени площи, културни места, паметници. Ако тези неща се пипат, или в един конкретен случай с конкретен паметник – не се пипат, се очаква естествен обществен откат. Както когато искаха да правят нов лифт в Пирин миналия, по-миналия месец. Сега горската сеч се премести на Площада. Срамота е, че се допуска такива неща да станат с културни места. Все пак обществото не изисква много култура. Никой не каза нищо, когато БНТ свали „Минута е много“. За незабелязалите – да, вече няма „Минута е много“. Сърцето ти е лед, сърцето ти е лед, сърцето ти е лед, БНТ, като януари. Защо взимат и малкото останало разнообразие. Дори не ни е за книгите – книги има повече от кафе. Разнообразието привършва.

Трябва да бутаме икономиката, разбира се. Обществото явно няма нужда от Тех парк и затова трябва с кафета. Все пак, предлага се, каквото се търси. Затова Митко Пайнера има да даде към 700 000 лева за 2 камери, за да снима 4K видео – много преди Би Ти Ви и Нова. Нека не бъдем лицемерни в протеста си. Както е казал писателят:

„Дали сме новобранци или ветерани,

все едно във клетка години сме държани.

Няма да си ти, ако няма и скандали.“

 
 
Коментарите са изключени за Площад Славейков става жилибомба