„Плещести, с къси вратове и бръснати глави“

| от |

Събитията в Скопие карат мнозина да подозират, че в Македония има паралелни полицейски структури: брутални биячи с къси вратове и бръснати глави, явно ползвани за „нестандартни задачи“ и пряко подчинени на премиера.

Спонтанните протести /5.05.2015/ в Скопие се изродиха в насилие, пише Дойче веле. Арестувани протестиращи, ранени полицаи, журналисти и фоторепортери, унищожени автомобили – такава е равносметката от протестите, който се надигнаха вчера след публикуването на засега недоказани информации за убийството на Мартин Нешковски през юни 2011 година. Двайсет и две годишният Мартин, привърженик на управляващата партия, който тогава празнувал изборната й победа на централния площад в Скопие, поискал да се качи непоканен на трибуната, но бил отблъснат и ударен смъртоносно от Игор Спасов, полицай от специалните части, отговарящи за сигурността на премиера. Спасов беше признат за виновен и осъден на 14 години затвор за смъртта на младежа.

Политологът Горан Йованоски, смята, че вчерашният протест е само предвестие за онова, което предстои този месец: „Демонстрацията заради „случая Нешковски“ показва, че недоволството се е натрупало на много места. Очевидно е, че зад протеста се крият различни проблеми – социални, битови, образователни. Когато гневът веднъж се излее на улицата, вече е трудно да се канализира, особено в общество, където институциите трудно решават проблемите“ – казва Йовановски.

„Да опазим сигурността на протестиращите!“

В своя профил във Фейсбук лидерът на опозиционните социалдемократи Зоран Заев призова към спокойствие и цивилизован протест: „Не позволявайте на недоволството да излезе извън контрол, защото мирът, стабилността и материалните блага трябва да бъдат опазени. Не забравяйте, че 17 май е денят на насрочените всенародни протести, когато спокойно и достойно, всички заедно ще покажем, че сме на страната на свободата, истината, демокрацията и справедливостта, че сме на страната на Република Македония. Не позволявайте да бъдете въвлечени в нещо, което никой не желае. Същевременно апелирам към силите за сигурност да внимават при изпълнението на своите задачи и да запазят сигурността на всички протестиращи.“

Също във Фейсбук подкрепата си за протестиращите изрази и Ерван Фуере, бивш ръководител на Делегацията на ЕС в Македония: „Колкото и да са дебели каменните зидове на един дворец, те не могат да защитят онези, които са загубили доверието и легитимността да останат на власт, а сега се крият от народа. Настъпи моментът за промяна.“

Протестиращите призоваха за промяна и поискаха оставките на вътрешната министърка Гордана Янкуловска, на премиера Никола Груевски и на цялото правителство. „Убийци“, „Приключихте“, „Оставка“, „Свалете щитовете“ – скандираха демонстрантите. В същото време на правителството бяха връчени записите, според които ръководството на МВР и премиерът са се опитвали да скрият от обществеността, че именно полицейски служител е убил Нешкоски.

Янкуловска заяви, че не се чувства отговорна за записите и не възнамерява да подаде оставка. Според нея опозицията се е опитала да манипулира емоциите на гражданите, а записите са подправени. С подобна позиция излезе и управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

Паралелни полицейски структури

„Случаят Нешковски“ породи въпроса дали всички служители на полицията действително отговарят пред ръководството на МВР или пък съществуват и някакви скрити структури, които се подчиняват лично и само на премиера. Горан Митевски, бивш директор на Управлението за сигурност и конраразузнаване, говори за злоупотреба със служебно положение и превишаване на правомощията.

„Очевидно е, че извършителят на убийството Игор Спасов, като член на подразделението за специални операции „Тигър“, е полицейски служител. В противоречие с правилата той е работил в цивилни дрехи и е бил командирован в Куманово по устна заповед на Деян Митревски-Урко (бодигард на премиера – б.ред.). Според мен в МВР под командването на Урко и със знанието на Янкуловска е създадена паралелна полицейска структура“, обяснява Митевски.

Служители в МВР, които искат да останат анонимни, потвърждават наличието на мощни паралелни структури, които „действат без контрол, защото предпазват някого от горе“: „Те са плещести, с къси вратове и бръснати глави. Има много такива типове в полицията. Но тъй като ги използват за изпълнение на „нестандартни задачи“ със знанието и на министъра и на премиера, тези бандити днес никой не може да ги докосне“, казват служители от МВР. Според тях отделът за вътрешен контрол и професионални стандарти служи само за параван, няма самостоятелност в работата си и действа единствено по нареждане на ръководството.

 
 
Коментарите са изключени за „Плещести, с къси вратове и бръснати глави“