shareit

Платини лобира за още едно място за Европа на Мондиалите

| от |

Президентът на УЕФА Мишел Платини поиска допълнително място за Европа на Световните първенства.

Платини заяви в интервю за австрийската агенция АПА, че ще се бори да защити актуалната квота на Европа от 13 места на Световните, след като Сеп Блатер опитва да я намали още.

„Европа дори заслужава още едно място, ако се прави разпределение на квотите на базата на резултатите от последните Световни първенства“, заяви Платини.

Коментарите на Платини бяха публикувани днес, точно преди старта на редовния конгрес на УЕФА, а 59-годишният бивш френски национал и треньор е на прага на нов четиригодишен мандат, тъй като няма конкуренция.

Платини призова за промяна на върха във ФИФА, а Европейската централа за момента не е взела отношение, но по-скоро би се ориентирала в подкрепа на конкурентите на Блатер за президентския пост. Швейцарецът се подготвя за пети пореден мандат начело на световния футбол за конгреса на 29-и май.

Европа има най-сериозно присъствие на Световните първенства с 13 участника от общо 32 места, Италия през 2006-а, Испания през 2010-а и Германия през 2014-а година са последните световни първенци. 12 от 16-те полуфиналиста на последните първенства от 2002-а година насам са от Европа. / ТопСпорт

 
 
Коментарите са изключени за Платини лобира за още едно място за Европа на Мондиалите