shareit

Пийте повече кафе, пазете се от болести

| от chronicle.bg по menshealth.com, mensjournal.com и др. |

Между три и пет чаши кафе с кофеин намаляват опасността от заболяване от смъртоносна болест с 15%. Това показват резултатите от изследване на учени от Харвард сред 200 000 човека в рамките на 28 години.

Причината? Хлорогеничната киселина в кафето според Франк Ху – един от учените, провели изследването.

Според резултатите, пиенето между три и пет чаши кафе на ден имат 19% по-малка вероятност да заболеят от сърдечни болести и 24% по-малка вероятност да заболеят от диабет в сравение с хората не пият кафе.

Друг интересен аспект на изследването е, че непушачите, които пият между три и пет чаши кафе (с или без кофеин) на ден имат 37% по-малка вероятност от болести на нервната система като тази на Паркинсон.

„Пиенето на кафе стимулира произвеждането на допамин, липсата на който е основен проблем при страдащите от болестта на Паркинсон“, обяснява д-р Ху.

Това не е единственото изследване в последно време, което показва, че пиенето на кафе е полезно за здравето. Според друго, проведено от италиански учени сред 3100 човека в продължение на 16 години, пиенето между три и пет чаши кафе дневно може да намали риска от рак на черния дроб до 50%.

 
 
Коментарите са изключени за Пийте повече кафе, пазете се от болести