shareit

Пич, ти ходил ли си на такъв преглед?

| от chronicle.bg |

Ясно е, че в ежедневието си обичаме да избягваме определени неудобни теми. Мъжете например с чувство за хумор разказват за прегледа си пред военна комисия, но когато трябва да отговорят за това ходили ли са на профилактичен преглед, включващ сваляне на панталона, хуморът засяда някъде в гърлото.

Този проблем вече сякаш не съществува при жените – има достатъчно кампании, които насърчават профилактични прегледи за рак на гърдата или рак на шийката на матката. При мъжете обаче нещата винаги изискват сякаш още една доза „мъжество“.

Вече сме 2017-а година и това да се грижиш за здравето си е тема на вестници, списания и сайтове. Малко от тях обаче засягат въпроса за мъжкото здраве. Изисква се кураж да говориш за тези теми, а пък ако ти липсва – то поне би било добре да имаш достъп до информация, която да отговаря на въпросите ти в контекста на тези неудобни казуси.

Как се разпространява подобна информация извън България? Мовембър кампанията е определено най-силното международно събитие в този контекст и хитро успява да привлече внимание на мъжете. В България обаче е по-трудно да поровиш за информация по неудобните теми, без да се криеш в инкогнито браузър.

Именно това е в основата на платформата Мисия Кураж (Virtus Quest), която популяризира и представя информация за мъжкото здраве. Така организацията се стреми да се бори срещу коварни болести като рак на тестисите, рак на простата, варикоцеле и други. Целта на платформата е да мотивира мъжете да бъдат по-смели, когато става дума за здравето им.

мисия кураж

В сайта мъжете могат да се информират кои болести са потенциална заплаха за тях, как да започнат да се движат повече и да бъдат полезни на приятелите си, като ги насърчават да се изследват. Платформата съдържа и статии, свързани с активния начин на живот. Нормално е да ни мързи да спортуваме след работа, но можем да го правим вкъщи и сертифициран треньор по кросфит може да ви разкаже в сайта как да направите това.

Това да се интересуваш от здравето си е cool и колкото по-рано го разберем, толкова повече проблеми ще си спестим. Здравето е основният ни капитал и е глупаво да го приемаме като даденост. Крайно време е да се размърдате и да почнете да му обръщате повече внимание.

 
 
Коментарите са изключени за Пич, ти ходил ли си на такъв преглед?