shareit

Петима чеченци са заподозрените за убийството на Борис Немцов

| от |

Общо петима са заподозрените чеченци за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов. Срещу двама от тях днес бяха повдигнати конкретни обвинения.

И петимата бяха докарани днес в московския районен Басманен съд, който постанови тяхната мярка за неотклонение и ги остави в ареста. Първите двама задържани Анзор Губашев и Заур Дадаев бяха обвинени за извършването на убийство в състава на организирана група, а останалите засега са само заподозрени за участие в това престъпление.

Пръв своя срок на задържане научи бившият заместник командир на чеченския батальон „Север“ Заур Дадаев. Той, както и останалите, ще остане в ареста до 28 април. В постановлението на съда се казва, че Дадаев е признал вината си за убийството на Борис Немцов, макар че в съда той не казал нищо друго освен, че не е съгласен с ареста. Докато журналистите бяха в залата, той успя да се провикне Аз обичам пророка Мохамед.

Един от задържаните Темерлан Ескерханов твърди, че имал алиби да деня и часа на престъплението. И петимата задържани отричат своята вина за убийството на Борис Немцов. Тяхната защита обяви, че ще обжалва съдебното решение за задържане под стража, предаде БНР.

Според съобщения от чеченската столица Грозни снощи там е бил предприет опит да бъде арестуван още един заподозрян за убийството на опозиционния политик, но той се самоубил като взривил бойна граната. Преди това той хвърлил граната и срещу силите за сигурност. По време на акцията няма пострадали полицаи.

 
 
Коментарите са изключени за Петима чеченци са заподозрените за убийството на Борис Немцов