shareit

Парламентът освободи Стоян Тонев

| от |

Народното събрание освободи от длъжността му на народен представител от ГЕРБ бившия директор на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев, предаде БГНЕС.

Стоян Тонев подаде оставка като председател на комисията по здравеопазване и отправи искане към парламента да бъде освободен като депутат, което днес бе прието от мнозинството.

До оставката на Стоян Тонев се стигна след разкритията за тежки корупционни практики в управлението на ВМА в периода, в който той беше директор. Първоначално Бойко Борисов обяви, че ще поиска от Тонев оставка, ако неговата вина се докаже, но вчера вече бившият депутат все пак хвърли оставка.

Не съм привърженик на поведение, което носи откровения със задна дата, нито пък споделям трескавата възбуда да метнеш съчка в кладата, където вече е поставен човек, каза по време на дебатите преди гласуването на оставката бившият военен министър Ангел Найденов. Той посочи, че от една страна в лицето на Стоян Тонев ВМА е имала късмета да има ръководител, който е направил болницата едно престижно здравно заведение. От друга страна, според Найденов, имаме поредица от изключително сериозни нарушения в периода от 2004 до 2013 година, когато Тонев е ръководил болницата. Става дума за поредица от нарушения в различни посоки, включително по отношение на обществени поръчки, финансов мениджмънт и други.

Ангел Найденов припомни, че във ВМА е имало проверки от одитното звено на Министерство на отбраната, инспектора към Министерски съвет и ДАНС. Във всички тях се говори за структурна и финансова криза, констатации за недостатъци, слабо административно управление, лош финансов мениджмънт и висок корупционен риск, каза Найденов. Осъществени са били допълнителни проверки от военна полиция, от правната дирекция на военното министерство и в крайна сметка всички материали са изпратени на военна прокуратура.

„Фактите от последните дни не са някаква новост и не бива да се разглеждат като изненадващо появили се, те са известни са отдавна“, каза Найденов и посочи, че е друг въпрос защо точно сега се обръща такова внимание на констатации, известни отпреди повече от половин година. В основата стоят поредица от нарушения, които са довели до решението на Тонев да подаде оставка, каза той и обяви, че уважава това решение, има основание за него и той подкрепи молбата му за оставка.

„Начинът, по който се поиска тази оставка, ни поставя пред една дилема – защо това се случва? Или ГЕРБ и нейният председател са безкрайно принципни и безкомпромисни към своите членове, като дори в началото на една процедура са готови да пожертват човека или става дума за замазване на положението и хвърляне на прах в очите“, каза Таско Ерменков.

Неговият колега от БСП Красимир Янков цитира изказвания на премиера Бойко Борисов, че ще поиска оставката на Тонев, ако се докаже вина. „Да бъдат лансирани компрометирани фигури е нормална практика за ГЕРБ – нека си припомним Искра Фидосова, има понастоящем и председател на парламентарна група, който уверено върви към трета инстанция, след като първите две удовлетвориха обществените очаквания“, каза Янков.

Дали Стоян Тонев е виновен или не, това ще реши съдът, каза доскорошният колега на Тонев от ГЕРБ Цветомир Михов. Според него голяма част от депутатите са се обръщали към Стоян Тонев за помощ. Кога сте били прави и кога лицемери – когато сте спасявали близки и познати или сега, попита Михов.

В споровете около оставката на Стоян Тонев депутатите стигнаха до лични спорове и нападки, препратки към комунистическия режим и други, като въпреки опитите на председателя на парламента Цецка Цачева многократно да усмири страстите, дебатите по тази точка продължиха повече от един час. В крайна сметка Тонев бе освободен със 158 гласа „за“, 10 „против“ и 5 „въздържал се“.

Преди дни в доклад на Дирекция „Вътрешен одит“ при Министерство на отбрана беше разкрито, че само в една от клиниките на ВМА са били генерирани загуби за 10 милиона лева, които са за сметка на печалба на частна фирма.

Всичко стартира преди 11 години, когато между ВМА и частната фирма „Дерма Прим“ се сключва договор за медицински услуги. По това време началник на болницата е о.р. генерал Стоян Тонев. Вместо приходи за болницата, партньорството с частната фирма носи само загуби. Скандалното в случая е, че началникът на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина е собственик на 84% от „Дерма Прим“.

 
 
Коментарите са изключени за Парламентът освободи Стоян Тонев