shareit

Папата към тийнейждърите: Да сте яки като филмови герои няма да ви направи щастливи

| от chronicle.bg, по БТА |

Папа Франциск отслужи на площад „Свети Петър“ меса за десетки хиляди тийнейджърии им даде съвет: „Да се правите на яки като героите във филмите или да следвате най-новата мода, това няма да ви направи щастливи“.

Във Ватикана за Юбилея на децата (тридневен събор на католическата младеж, завършващ утре) се събраха хиляди момичета и момчета на възраст от 13 до 16 години от цял свят, като само от Италия бяха 70 000, предаде ДПА.

„Бъдете скептични към хората, които искат да ви накарат да мислите, че сте значими само ако се държите като героите във филмите или носите дрехи, последен писък на модата.Щастието ви няма цена“, каза Франциск по време на литургията на открито.

Франциск, който преди време каза, че не знае как да използва компютър, се опита да говори на езика на аудиторията си и заяви, че щастието „не е приложение, което можеш да свалиш на телефона си, нито най-новият ъпдейт ще ти донесе свобода и възвишеност в любовта“.

Вчера 79-годишният папа използва подобна нетрадиционна метафора във видеопослание, излъчено преди рокконцерт, организиран за младежите на най-големия футболен стадион в Рим – „Стадио Олимпико“.

Със смартфон в ръка Франциск каза, че да живееш без връзка с Исус е толкова обезсърчаващо, колкото и ако не можеш да се обадиш на приятелите си заради липса на покритие. „Помнете, че ако Исус не присъства в живота ви, то е като да нямате връзка“, отбеляза той.

На месата Светият отец посъветва младите хора да се пазят от собственическата любов, от прекалената свобода и материализма.

Определяйки свободата като „дар на избираш доброто“, Франциск каза на тийнейджърите, че те трябва да могат да казват „не“ на всеки, който им внушава, че „свободата означава да правиш каквото поискаш“.

Папата избра днешния ден и за кампанията си за набиране на средства за жертвите на гражданската война в Украйна. Франциск призова католическите енории в цяла Европа да направят щедри дарения в помощ на бежанците и принудените да напуснат дома си цивилни.

Проявите през уикенда са част от 11-месечната Юбилейна година на милосърдието, продължаваща до ноември, която папата обяви, за да даде извънредна възможност на вярващите да извършат поклонения и да получат опрощение за греховете си.

Вчера Франциск се присъедини спонтанно към 150-те свещеници, които изповядваха децата, участващи в събора, направо на площад Св. Петър“.

 
 
Коментарите са изключени за Папата към тийнейждърите: Да сте яки като филмови герои няма да ви направи щастливи

Повече информация Виж всички