shareit

Пътуваме без „Зелена карта” и извън ЕС

| от |

Предложението е на Комисията за финансов надзор

Пътуваме без „Зелена карта” и извън Европейския съюз. От следващата година шофьорите няма да плащат допълнителни такси, ако пътуват зад граница. Това предлагат от Комисията за финансов надзор. Ще поскъпне ли „Гражданската отговорност” заради промяната?

В момента при всяко пътуваме извън България трябва да имаме сертификат „Зелена карта”, с който застрахователят ни покрива щети при евентуален инцидент. За документа не плащахме допълнителни такси само ако пътувахме във всички страни от ЕС, както и в Андора, Швейцария и Сърбия.

С промяната обаче от таксата се освобождават и шофьорите, които пътуват към някоя от държавите в т. нар. система „Зелена карта”, сред които Турция, Македония, Русия и Украйна.
На пазар или на разходка поне 5 пъти в годината Николай се качва в колата и потегля от Хасково до близките турски градове – от другата страна на границата. При всяко пътуване – освен задължителната „Гражданска отговорност” трябва да има „Зелена карта”.

„На влизане в Турция е задължително да покажеш „Зелена карта“ с документите на колата“, обяснява шофьорът Николай Балканов.

Сертификатът гарантира на Николай, че ще получи обезщетение от застрахователя, ако се стигне до инцидент по пътищата на Турция.

„Българските автомобили са из цяла Европа. Случват се ПТП-та, някой да пострада иобезщетенията, които трябва да се изплатят са много по-големи отколкото, ако станат на територията на България“, обясни Ивета Кунова от Българската асоциация на застрахователните брокери.

Държавният надзор обаче смята друго. И за това обмисля да премахне допълнителните такси.
„Рискът в тези държави не е по-висок отколкото в държавите членки, така че няма причина даплащаме допълнително за сертификата“, поясни Ралица Агайн от Комисията за финансов надзор.

Освен това, сега някои застрахователи изкуствено вдигали цената на „Гражданската отговорност“, ако шофьорите излзиали извън ЕС.

„Много често хората, когато пътуват в ЕС, и искат сертификат „Зелена карта“, го получават срещу заплащане. Биват подведени от посредници и се надяваме да сложим край на тази практика“, закани се Ралица Агайн от Комисията за финансов надзор.

Засега обаче застрахователите не обмислят поскъпване на полицата заради отпадането на премията.

„По този начин ще се избегне допълнителното ходене при застраховател на клиент – с една полица, без разкарване, ще се пътува във всички държави“, обясни Ивета Кунова от Българската асоциация на застрахователните брокери.

„Рискът в тези държави е по-нисък“, каза още Ралица Агайн от Комисията за финансов надзор.
Въпреки че не плаща много за таксата, Николай очаква промяната с нетърпение.

„По принцип е облекчение, защото в нашия регион много хора често пътуват за Турция и е една процедура по-малко“, коментира шофьорът Николай Балканов.

Най-късно през следващата година Николай ще пазарува в Турция без да плаща за „Зелена карта”.

До тогава всъщност се очаква депутатите да приемат промяната в Кодекса за застраховането. Комисията за финансов надзор обмисля да забрани сключването на „Гражданска отговорност” по електронен път, тъй като се допускали грешки при попълването. / novanews.bg

 
 
Коментарите са изключени за Пътуваме без „Зелена карта” и извън ЕС