shareit

Първият в света смартфон стана на 20 години

| от |

На 20-годишна възраст смартфонът Simon на компанията IBM се смята за реликва.

Смятано за тежко и тромаво според съвременните стандарти, това устройство има важно място в историята, тъй като е първият създаден смартфон. Преди 20 години през месец август телефонът е пуснат в продажба, а през октомври тази година ще стане част от постоянната експозиция в Музея на науките в Лондон.

Телефонът е разработен от IBM и американската компания BellSоuth. Устройството е наречено Simon, тъй като е лесно за употреба и може да направи почти всичко, което неговият собственик пожелае.

Simon има функция за писане на бележки, внасяне на промени в календара и в телефонния указател, изпращане и получаване на факсове, дори има слот за специален вид карти, които представлявали примитивни приложения. Размерът на този прародител на смартфоните обаче не може да се сравнява със сегашните телефони, тъй като той е голям колкото половин тухла, а батерията му издържа само един час, ако се провеждат разговори. Simon тежи около 500 грама.

Телефонът се е продавал само в САЩ на цена около 899 долара, продадени са около 50 000 устройства, предимно на бизнесмени./БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Първият в света смартфон стана на 20 години