Ожесточен дебат без победител между Борис Джонсън и Садик Хан за Brexit

| от chronicle.bg с БТА |

Сегашният и бившият кмет на Лондон – Садик Хан и Борис Джонсън кръстосаха шпаги за и против членството на Великобритания в Европейския съюз в ожесточени дебати пред 6000 души в зала Уембли Арена в Лондон, два дни преди референдума, предаде АФП.

„Лъжа“, възмущаваше се единият.

„Агент на проекта на страха“, отвърна другият.

В дебатите участваха по трима представители на всеки от двата лагера. В отговор на въпрос за икономиката бившият кмет консерватор Борис Джонсън, който оглавява кампанията за напускане на ЕС, прехвърли върху съюза отговорността за трудностите, преживявани от британската металургия. „Казват ни, че не можем да намалим цените на енергията, за да запазим работните места – това е защото Брюксел казва не“, заяви Джонсън.

Садик Хан му възрази: „Лъжа след лъжа! Борис, би трябвало да знаеш, че близо половин милион работни места в Лондон са пряко зависими от Европейския съюз„, каза той.

Разгорещеният спор, воден с типичния за кампанията агресивен тон, даде възможност на двата лагера да се опитат да убедят с аргументите си близо 10-те процента избиратели, които още не са решили как да гласуват, отбелязва АФП.

Букмейкърите прогнозират без никакво колебание резултат от референдума за оставане в ЕС, но според последните шест социологически анкети за запазване на членството са средно 51% от избирателите.

В букмейкърските бюра залозите са различни, но всички се обединяват около извода, че така наречения „брекзит“ най-вероятно няма да се състои. Някои от големите заложни къщи сочат 75% вероятност британците да останат в Евросъюза. Дори консервативните прогнози определят шансовете за оставане срещу напускане като 60 на 40.

Тази увереност противоречи на социологическите проучвания. Те показват минимална разлика между двата лагера. Въпреки това, букмейкърите настояват, че моделите им са точни и вероятността за оставане в Евросъюза е значително по-голяма.

Във Великобритания и Гибралтар има общо 46,5 милиона избиратели, които имат право да гласуват в референдума на 23 юни за членството в Европейския съюз, съобщи избирателната комисия, цитирана от Ройтерс.

„Данните от 382 избирателни района показват, че в Обединеното кралство и Гибралтар има регистрирани 46 499 537 избиратели. Това е числото на избирателите с право да гласуват в референдума в четвъртък“, се казва в съобщението на избирателната комисия.

Гласуването ще определи бъдещето на Европа, но анкетите сочат разделение поравно за и против на британското обществено мнение и резултатът е непредвидим, добавя Ройтерс.

Снощи прочути сгради във Великобритания бяха осветени в цветовете на националния флаг „Юниън Джак“ и на тях се появиха надписи „Гласувайте за оставане“ в кампанията за утрешния референдум за членството в ЕС, предаде Ройтерс.

В кампанията бяха включени галерията за модерно изкуство „Тейт“ в Лондон, замъкът в Единбург и търговския комплекс „Бул Ринг“ в Бирмингам. Осветяването на прочутите сгради бе организирано от официалната кампания за оставане в ЕС – „По-силни в Европа“.

 
 
Коментарите са изключени за Ожесточен дебат без победител между Борис Джонсън и Садик Хан за Brexit