shareit

Откриването на наследствен холестерол намалява риска от инфаркт при млади хора

| от chronicle.bg |

Своевременното откриване на прекомерно количество наследствен холестерол може да допринесе за избягване на около 600 инфаркта годишно в Англия и Уелс, сочат резултатите от широкомащабно изследване, цитирани от Франс прес.

Семейната хиперхолестеролемия е генетично смущение, което се изразява във високи нива на лошия холестерол и е основна наследствена причина за преждевременна поява на сърдечносъдови болести. Без превантивно лечение на младите носители на тези генни мутации, рискът за тях от инфаркт на миокарда до 40-годишна възраст се увеличава десетократно в сравнение с други хора на същата възраст, които не ги притежават.

Като се има предвид генетичният произход на това смущение, всяко дете, което е носител на въпросните генни мутации, има родител, който също ги притежава. Това дава възможност да се открият едновременно генни мутации у две поколения, отбелязаха учените от института Улсън за превантивна медицина към университета Куин Мери в Лондон.

Изследването показва откриването на генните мутации у родители и децата им като единствения подход, позволяващ да се обхване цялото население и да се идентифицират онези, за които рискът от преждевременен инфаркт е най-голям„, заяви ръководителят на екипа Дейвид Уолд.

Резултатите от изследването са публикувани в New England Journal of Medicine.

 
 
Коментарите са изключени за Откриването на наследствен холестерол намалява риска от инфаркт при млади хора