Откриването на Гуантанамо е грешка и той трябва да бъде затворен

| от |

Един от основателите на Гуантанамо – американският генерал Майкъл Ленерт, определи откриването на затвора като грешка, това съобщи Reuters. Според него, „съществуването на Гуантанамо петни репутацията на САЩ“.
2

Той каза, че САЩ открили този затвор „защото страната е била ядосана и уплашена„, след терористичните атаки на 11 септември и „смятали, че затворниците, които ще бъдат изпращани там ще дават важна информация и разузнавателни данни“.

Taliban and al Qaeda Detainees Held at Camp X-Raay

Ленерт съвсем скоро се убедил, че повечето от затворниците никога не е трябвало да бъдат изпратани в Гуантанамо, защото не могли да дадат ценна информация и не е имало достатъчно доказателства, които ги свързват с престъпленията, пише той.

4

„Изгубихме любовта на света, която имахме след нападението „, пише Ленерт . „Нашето решение да задържим затвора помогна на нашите врагове, защото той потвърждава всяка негативна оценка за САЩ“.

Ленерт добави, че е необходимо затворът да се закрие възможно най-скоро. Припомняме, че закриването на Гуантанамо бе едно от предизборните обещания на Барак Обама.

 
 
Коментарите са изключени за Откриването на Гуантанамо е грешка и той трябва да бъде затворен