shareit

Откриха риби, еволюирали за земноводен живот (видео)

| от chronicle.bg по БТА |

Биолози откриха четири вида малки тропически риби бодлоперки, които водят „земноводен начин на живот“ – делят времето си между водата и сушата, за да бягат от хищниците, съобщи Сайънс алърт.

Тези рибки живеят в тропическите води около Раротонга – най-големия от островите Кук в Южния Тихи океан. Това е едно от малкото места по света, където риби излизат на сушата за значими периоди от време.

Учените от университета на Нов Южен Уелс в Австралия са наблюдавали рибките, за да разберат какво ги подтиква да излизат на брега. Те плуват в малки езерца сред скалите при отлив и когато водата се покачва, се придвижват към сушата.

Макар и амфибии, те пак се нуждаят от вода, за да дишат. Когато скачат около скалите, поддържат хрилете си мокри с пръските вода.

Малките бодлоперки имат много врагове във водата. Когато еволюционните биолози сравнили наличието на хищници спрямо прилива и отлива, те установили, че при прилив, когато рибите скачат по скалите, опасностите във водата са много повече от тези на сушата. По скалите могат да ги нападнат птици, но те са по-малък проблем.

Предишни изследвания показаха, че рибите еволюират за живот на сушата много по-често, отколкото хората предполагат.

Да наблюдаваме такъв пълен еволюционен процес обаче, е трудно. Но изследването на австралийските учени дава представа за екологическите предпоставки, които са накарали първите водни животни да изследват нова среда.

Учените очакват след години рибите да завършат еволюцията си и да се превърнат в напълно сухоземни обитатели.

 
 
Коментарите са изключени за Откриха риби, еволюирали за земноводен живот (видео)