shareit

Опасната авантюра на Рияд

| от |

Военната операция на Саудитска Арабия и нейните съюзници в Йемен е опасна авантюра с неясен край, пише Дойче веле. Губещите обаче са ясни още отсега, твърди Райнер Золих в своя коментар.

След като шийтските бунтовници хуси и отцепили се части от армията превзеха столицата Сана и град Таиз в северната част на Йемен и вече заплашват да завладеят целия южен Йемен, Рияд реши да се намеси – заедно с няколко арабски съюзници Саудитска Арабия предприе мащабна военна операция. Съюзниците започнаха да нанасят въздушни удари срещу позиции на бунтовниците хуси. Следващата стъпка вероятно ще бъде и сухопътна офанзива.

Целта на военната операция „Решителна буря“ е да бъде защитено легитимното управление на президента Абд Рабу Мансур Хади, както и възстановена сигурността и стабилността в Йемен. И ако първата цел може да бъде постигната, то втората със сигурност не. Защото сигурността и стабилността в безнадеждно обеднелия и конфликтен Йемен не могат да бъдат наложени с военни средства. За постигането на тази цел е необходимо политическо споразумение между всички заинтересовани сили.

Демонстрация на власт

Това, че такива държави като Египет, Йордания, Катар, ОАЕ, Мароко и дори Пакистан сега участват в обща военна операция, е забележителна демонстрация на власт. Тя обаче не бива да бъде тълкувана като израз на солидарност с йеменското население. В миналото богатите съседни арабски държави докараха Йемен до просешка тояга. Това няма да се промени и в бъдеще. Защото за тези „братски държави“ и особено за могъщата Саудитска Арабия Йемен си остава само част от голямата игра, водена в Ирак, Сирия и Ливан: Рияд се бори срещу влиянието на шийтски Иран в региона, което, от гледна точка на Саудитска Арабия, е нараснало вследствие на военната експанзия на бунтовниците хуси в Йемен.

За щастие засега няма признаци за възможна намеса на Иран в бойните действия в Йемен, както до известна степен това се случва в Сирия и Ирак. Военното превъзходство на противника е твърде голямо. И една регионална война може да доведе до непредсказуеми рискове за Техеран. Така или иначе това е опасна игра, защото Иран има и други средства в борбата си за регионално надмощие: той би могъл тайно да продължи да снабдява бунтовниците хуси с оръжие, да подтикне шийтските народностни групи в Саудитска Арабия и Бахрейн към бунтове срещу техните сунитски управници или пък да продължи да подклажда религиозните конфликти в Сирия и Ирак.

На режима в Техеран изобщо не му е до солидарност, да не говорим пък за правата на малцинствата – той иска да разшири властта си в целия регион. Затова и другите сунитски държави гледат с огромна загриженост на иранската ядрена програма, както и израелците.

Кой печели и кой губи?

От голямо значение ще бъде поведението на бившия президент Али Абдулах Салех. За да са завърне на власт, корумпираният бивш държавен глава сключи съюз с бунтовниците хуси. Военната операция на арабските държави засега изглежда осуетява неговите сметки. Въпреки това голяма част от армията все още е на страната на бившия президент. И ако тези армейски части продължат да воюват на страната на бунтовниците хуси, сухопътната война ще донесе много жертви.

Техеран и съюзническите шийтски сили, като ливанската Хизбула, вече предупреждават за възможните последици от военната операция за целия регион. Възможно е това да са само заплахи, но съюзническите действия значително засилват и без това изострените религиозни напрежения в Близкия и Средния изток. От това естествено печелят радикалните сили като Ал Кайда и „Ислямска държава“, както и шийтските хардлайнери. Отсега са известни и губещите от ескалацията на напрежението – цивилното население на Йемен, на чийто гръб други водят война. Сред губещите са и всички политически сили, които залагат на диалога, развитието и обновлението на арабския свят.

 
 
Коментарите са изключени за Опасната авантюра на Рияд