shareit

Оланд и Меркел предупредиха за нови санкции

| от |
Франсоа Оланд и Ангела Меркел призоваха споразуменията от Минск изцяло да се спазват и заплашиха с нови санкции.
Френският президент обясни след среща с германия канцлер, че споразумението от миналата седмица непрекъснато се нарушава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.Според него усилията сега трябва да се насочат към възстановяване на примирието и изтегляне на тежките оръжия от конфликтните зони. Оланд добави, че всяка страна, която не изпълни това, ще бъде наказана със санкции.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че реализацията на договореностите от Минск става бавно, това се обяснява със сложната ситуация в Украйна, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Меркел добави, че с Оланд са на еднакво мнение за пътищата за спиране на конфликта.

„Ние не отидохме в Минск да налагаме санкции, а да постигнем мир, което е дълъг и труден процес. Но си струва да приложим всички усилия за тази цел“,подчерта тя, цитирана от ТАСС и БТА.

Тя наблегна и на необходимостта от изтегляне на тежките оръжия и от размяната на пленници.
Меркел за пореден път обаче каза, че „ако споразуменията не се изпълняват, могат да бъда приети нови санкции срещу Русия“.

Процесът е сложен и аз нямам илюзии„, отбеляза тя.

„Няма потвърждение за навлизане на руски танкове в Украйна“, заяви
френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс и БТА.

По-рано Киев обвини Русия, че е изпратила нови танкове и войници в Източна Украйна, които се отправят към крайбрежния град Новоазовск, предаде Ройтерс, цитирана от „Фокус“. Новоазовск е с излаз на Азовско море и се намира източно от Мариупол. Миналата година той бе превзет от бунтовниците и може да бъде използван за стартова площадка за натиск над пристанищния град Мариупол, който пък е врата към юга и към Кримския полуостров.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че във вторник в Париж ще обсъди с колегите си от Франция, Русия и Украйна по-нататъшното изпълнение на споразумението, постигнато от лидерите на четирите страни в Минск.

Нов график

Проруските сепаратисти в Източна Украйна заявиха, че е договорен нов график за изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия, предаде ДПА.
Според ръководения от бунтовниците Лугански информационен център руският генерал Александър Ленцов е казал в Луганск, че документът е бил подписан от луганския сепаратистки лидер Игор Плотницки и украински генерал.

Изтеглянето на въоръженията, което трябваше да започне в понеделник, е ключов елемент от постигнатите миналата седмица мирни договорености.
То обаче официално не се осъществява, тъй като и двете страни взаимно се обвиняват в нарушаване на прекратяването на огъня.

Ленцов е руският представител в Съвместния център за контрол и координация, създаден с посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), за да наблюдава прекратяването на огъня. / dir.bg

 
 
Коментарите са изключени за Оланд и Меркел предупредиха за нови санкции