shareit

Октопод избяга от националния аквариум в Нова Зеландия

| от chronicle.bg |

Един октопод е направил нагло бягство от Националния аквариум в Нова Зеландия. След като е излязъл от своя аквариум, Инки се е плъзнал надолу по водосточната тръба и е изчезнал в морето. Персоналът смята, че в средата на нощта, докато нямало никакви хора, октоподът се е покатерил по стената до върха на аквариума си и се е придвижил по пода, стигайки до дупката на водосточната тръба.

Роб Ярел, който е национален мениджър на Националния аквариума на Нова Зеландия, обяснява, чеоктоподите са известни с артистичните си бягства. Но Инки наистина е любопитно момче, което иска да знае какво се случва отвън. Това е неговият характер.“ Всички смятат, че Инки е предприел пътуване в петдесетметровата канализационна тръба, която ще го отведе директно във водите на Хоукс Бей, на източния бряг на Северния остров на Нова Зеландия. „Когато дойдохме на следващата сутрин и аквариумът му бе празен, бях наистина изненадан“, каза Ярел. Друг човек от персонала е абсолютно сигурен, че Инки не е „взет“ или „откраднат“.

Тъй като октоподите нямат кости, те са в състояние да се поберат в изключително малки пространства. Виждали сме кадри как октоподи преминават през дупки с размера на монети. Освен това, те са доста интелигентни животни. В Образователния център в Bay Island Marine в Уелингтън беше установено, че октопод е отишъл в друг аквариум за една нощ, за да открадне раци, и след това се върнал в своя собствен. Друго проучване с октоподи в центъра Ozymandias е успяло да счупи световния рекорд за отваряне на буркани, още преди животните да бъдат пуснати в океана.

Инки бе доведен в Националния аквариум преди няколко години от местен рибар, който го е хванал, докато е ловил раци. Той е бил с наранени пипала, защото е живял на рифа. Инки, който е с размерите на топка за ръгби, е необичайно интелигентен октопод за големината си. Той е много приятелски настроен и любознателен, и е бил популярна атракция в аквариума. Аквариумът не планира да засили сигурността в резултат от бягството на Инки, но служителите сега са по-наясно с това, което октоподите могат действително да направят. Въпреки че аквариумът не търси активно заместник на Инки, ако някой рибар намери отново октопод, те ще го вземат.

„Човек никога не знае“, каза Ярел. „Винаги има шанс Инки да се върне у дома.“

 
 
Коментарите са изключени за Октопод избяга от националния аквариум в Нова Зеландия

Повече информация Виж всички