shareit

Официално започна да функционира Евразийският икономически съюз

| от |

От днес започва официално да функционира създаденият през пролетта на миналата година Евразийски икономически съюз. В него членуват Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Армения, предаде БНР.

Новият икономически съюз обхваща общ пазар с над 170 милиона потребители. В него ще се осъществява свободно движение на стоки, услуги, капитал и работна сила. Както заяви по време на последното заседание на Висшия Евразийски икономически съвет руският президент Владимир Путин, бизнесът получава възможност да се развива в условията на универсалните правила на международната търговия, включващи и принципите на Световната търговска организация.

Началото на функциониране на Евразийския съюз означава преминаване към по-задълбочен етап на интеграция. Убеден съм, че това ще даде допълнителен импулс в икономическото развитие на нашите страни. Съюзът ще стане мощен център на развитие на целия регион, като се увеличат търговските и инвестиционни потоци, ще укрепнат деловите връзки и ще се повиши благосъстоянието на нашите граждани, заяви Владимир Путин.

Страните от Евразийския икономически съюз имат равно представителство в неговите ръководни органи, като основните решения ще се взимат с консенсус. Интерес да развиват сътрудничеството с новата икономическа общност имат редица страни, сред които Турция, Индия, Израел, Виетнам и други. В самата организация заявяват, че имат готовност за сътрудничество не само на Изток, но и на Запад възоснова на равноправни отношения и взаимна изгода.

 
 
Коментарите са изключени за Официално започна да функционира Евразийският икономически съюз