shareit

НС прие поправката „Анкова“

| от chronicle.bg |

Депутатите одобриха на две четения промяна в Закона за радиото и телевизията, с която се дава право мандатът на ръководителите на обществените медии да бъде удължаван до встъпване в длъжност на новите генерални директори, предаде БНР.

Янаки Стоилов от БСП видя негативни последици от практиката да бъдат удължавани мандати на държавни органи. „Това, че неопределено време се удължават мандатите на ръководителите на важни регулатори означава, не че няма кандидати, а че много по-удобно е да въздействаш върху хора, които знаят, че вече е преминат техният мандат.“

Настимир Ананиев от Реформаторския блок предложи да се мисли дали не е по-добре директорите на БНР и БНТ да бъдат избирани от парламента. „Те разпределят един бюджет от над 100 милиона, колкото горе-долу е бюджетът на едно министерство, а всички министри минават оттук и гласуваме. Защо да не минава този избор през Народното събрание. И по този начин такова бездействие вече ще бъде политическа отговорност на партиите, които са в парламента.“

Не беше прието предложението на Патриотичния фронт да бъде записано, че временното управление може да продължи не повече от 3 месеца.

Поправката засяга настоящия директор на БНТ Вяра Анкова, чийто мандат изтича, а процедурата за избор на нов директор на обществената телевизия не е започнала. Миналия месец подновеният състав на СЕМ избра нов директор на националното радио.

 
 
Коментарите са изключени за НС прие поправката „Анкова“

Повече информация Виж всички